Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Dostali jsme za úkol si procvičovat příklady.
Zde jsou dva z nich 1. a) Řešte početně rovnici:
|x -1| + 2x - 3 = 2.
b) Sestrojte graf funkce: y = |x -1| + 2x - 3, a řešte úlohu 1.a) graficky. Nějak se mi to za tu dlouhou dobu prázdninového nicnedělání vykouřilo z hlavy. Pomůžete mi s tím někdo?
|x -1| => 2 intervaly, a to (-oo; 1> a <1; +oo).
U prvního intervalu ti vyjde y = x - 4, u druhého y = 3x-6.
Graf rozdělíš na dvě části. Do x = 1 bude fce y = x - 4 a od 1 výš bude y = 3x - 6.
Nechápu absolutně, co tam dělá ta implikační šipka, o tečce za dvojkou už ani nemluvě. Toto nemá smysl:
Frantik88 napsal(a):
|x -1| => 2. intervaly, a to (-oo; 1> a <1; +oo).
Dál mi taktéž připadá nekorektní psát, že "do x=1 ...". Bráno zleva nebo zprava, včetně mezní hodnoty nebo bez ní? Podobně "od x=1 ...".
Matematika má dostatečně přesný symbolický jazyk, kterým se to dá zapsat správně. Využijme jej k tomuto účelu.
↑ Frantik88:
OT
Nijak mne nikdo neuráží tím, že napíše něco nepřesně nebo špatně (odkud to víš ty, mi není jasné - viz tvůj předchozí příspěvek). Jednoduše řečeno nemáš se zač omlouvat. Aby někdo něco pochopil v matematice, tak se to dá zapsat zpravidla také správně bez ztráty transparentnosti.
O matematickém úchylovi se vyjadřovat nebudu, protože si myslím, že je tady mnoho lidí, kteří se snaží být přesní (nehovořím teď o sobě) a nejsem přesvědčený o tom, že bych je musel nazývat větším matematickým úchylem. Odvážím se také tvrdit, že toto fórum není složeno z jedinců typu m.ú., ale z jedinců, kteří zcela dobrovolně poskytují rady, návody a řešení k rozličným matematickým problémům. To je trefnější.
Konec OT.
:-)