Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Přeji krásný podvečer,
prosím o kontrolu postupu následujícího příkladu, wolfram mi říká, že ho mám špatně
EDIT : JE ŠPATNĚ 1. DERIVACE - nulový bod existuje

Ahoj, minimum a maximum bych řekl, že budou ty nulové body ;) ty šipky ti dobře znázorňují, že se to v tom bodě mění ;)
Ale nekontroloval jsem to :)
Zatím

Děkuji ti! Nakreslil jsem si graf a snadno z něj vyčetl, že se součet fcí rovná nule v 3/4 pí a 7/4 pí. Bohužel jsem na to přišel "ok oka", jak to dosadit do nějaké smysluplné rovnice? Další postup už je jednoduchý.
Jen se ještě zeptám - když mi vyjde určitém bodě hodnota druhé derivace nula, znamená to, že daný bod není extrémem (?). Platí to VŽDY?
A pokud nemám inflexní bod, postupuji tak, že si v druhé derivaci najdu body podezřelé z maxim?
Myslím si, že rovnice
ev.
je zcela smysluplná a korektní.
Co se týče derivací, máš to trochu popletené.
První derivace - je-li rovna nule, jsou zde body podezřelé z lokálních extrémů (maxima, minima)
- je-li větší než nula, je funkce v daném intervalu rostoucí
- je-li menší než nula, je fce v daném intervalu klesající
Druhá derivace - je-li rovna nula, jsou zde inflexní body (body, kde se mění fce z konvexní na konkávní nebo naopak)
- je-li větší než nula, je v daném intervalu fce konvexní
- je-li menší než nula, je v daném intervalu fce konkávní

Dík za objasnění, neměl jsem popletené derivace, ale pojmy.
Co tedy dělám, pokud je první derivace vždy kladná?

V případě funkce 
Je první derivace rovna
Obsah závorky
Fce je tedy rostoucí na celém definičním oboru, nemá globální maxima a ni minima a lze o ní prohlásit, že je konvexní na celém definičním oboru. (?)
Stránky: 1