Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Cheop::-):-):-) nevěděl jsem proč mi to píšeš? Když už jsi to dopočítal, tak mě se už nechtělo. Někdy se stane, že počítají lidé zároveň, ale já už Tvé řešení viděl, tak jsem dál nereagoval. Leda bych to počítal úplně jinak, ale tenhle příklad nešel. Písemná forma někdy vzbuzuje jiné dojmy než jsou:-)
Zdravím,potřeboval bych poradit s příklady:
1.Vyp.obsah kruhu když má poloměr o 1cm delší než kruh o obsahu 12π(pí)cm
2.Vyp.obsah kruhu když má poloměr v poměru 7:3 k poloměru kruhu o obsahu 18π(pí)cm
3.Vyp.obsah kruhu když má poloměr v poměru 2:3 k poloměru kružnice o délce √3 krát π(pí)-je bez odmocniny.
Díky moc za pomoc :-)
↑ Neználek:
Obecně obsah kruhu S je: kde r je poloměr kruhu
1) platí:
Nový kruh má r +1 tj: potom Obsah nového kruhu bude:
Př.2)
Původní kruh:
Nový kruh má poloměr v poměru 7:3 tj:
Př.3)
Obvod kruhu o je:
Poměr je 2:3 tedy poloměr nového kruhu je:
Obsah nového kruhu je:
↑ Neználek:
Dopočítáme třetí úhel v trojúhelníku:
Jedná se tedy o pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník a tedy:
Z Pythagorovy věty platí:
Strany trojúhelníku jsou:
↑ Neználek:Jestliže je úhelCAB o velikosti 45 st, pak je to trojúhelník rovnoramenný, takže i strana CA má 5 cm. Potom použiješ pythogorovy věty a vyjde ti odm(50)cm=5odm(2)cm=7,07cm
Potřebovala bych pomoci při výpočtu následujícího příkladu.
V pravoúhlém trojúhelníku ABC s přeponou c má odvěsna a délku 5 cm a výška vc je 4 cm.Vypočítejte délky ostatních stran tohoto trojúhelníku.
Prosím o vysvětlení postupu jak pro neználky, nevím kde začít. Zkoušela jsem to počítat pomocí Pyth. věty, ale vyšlo mi 6cm a 8 cm. Ve výsledcích jsou uvedená jiná čísla. Předem moc děkuji.
↑ loran:
jednu část přepony spočítáš pomocí pythagorovy věty, tu drudou pomocí euklidovy věty o výšce, jen si nejsem jist, jestli je to učivo zš.
Pro výpočet druhé odvěsny znovu pythagorova věta.
oběm betonu je roven oběmu válce o vnějším průměru roury minus valec o vnitřním průměru, tedy:
hmotnost se potom rovná hustotu máš určitě v zadání.
↑ loran:
Trojúhelník ABC má strany a,b,c kde a,b jsou odvěsny a c je přepona.
Zvolíme např., že strana b = 5 (dle zadání)
Výška vc rozdělí přeponu na úseky x a y.
Pak podle Pythagorovy věty platí:
Dále platí:
Znovu podle Pythagorovy věty platí:
Dále platí:
Dosadíme a dostaneme:
Strany trojúhelníka jsou:
20/3, 5, 25/3
Třeba udělat kolmici z toho bodu na přímku, pak si odečíst 180-90-alfa (využiješ k tomu trojuhelníku) a získám úhel, který svírá hledaná přímka s onou kolmicí, podle toho to přímku narýsuješ a získáš vlastně přímku, která s danou přímkou svírá nějaký úhel. To mě napadlo jentak narychlo :-)