Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrýden, nevim si rady s touto úlohou: Narýsujte různoběžky p,q, které svírají 45 stupnu. Sestrojte všechny kružnice s poloměrem r=2,1 cm, které se těchto různoběžek dotýkají.
Růzbožky s 45 stupni jsem si udělal, sestrojil jsem si osy úhlu, ale jak najít ten střed těch kružnic? PS: Viděl jsem, jak tu někteří používají ten program na rýsování, abych tady pak mohl úkázat, nevíte jak to mám udělat? Díky.
Ahoj ↑ Matematik12345:,
Narysuj este rovnobezky z z p, q vzdialene od nich 2,1cm.
Priesecniky z osamy ti da stredy 4roch hladanych kruznic.
↑ simonaj1: O díky moc, už to chápu, ted si lámu hlavu s postupem konstrukcí :/
↑ Matematik12345:,
Vsak staci narysovat v najdenych stredoch, co ti krasne narysovala kolegina ↑ simonaj1: tie 4 kruznice z polomerom 2,1cm.
↑ Matematik12345:to už by fakt neměl být problém
1. narýsuješ přímku p
2. zvolíš na ní bod P od kterého odměříš 45°
3. bodem P a "čárkou" odměřených stupňů vedeš římku q, kerá je nyní různoběžná s přímkou p pod úhlem 45°
4. u přímky p od měříš na jednu i na druhou stranu 2,1 cm a temito body vedeš rovnoběžky s přímkou p (nejlépe pomocí trjúhelníku s ryskou a pravítka)
5. to samé u přémky q
6. vezmeš do kružítka 2,1 cm, zabodneš kružítko do průsečíku těch dorýsovaných rovnoběžek a otočíš, toto opakuješ ještě 3x, v každém průsečíku
a máš hotovo
↑ simonaj1: Nene, já myslel v matematickém zápisu, ale díky :)