Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 10. 2008 11:46

Gooorila
Příspěvky: 33
Reputace:   
 

Základní tvary rovnic:

Zdar
Jsem v situaci, kdy mám problém s identifikováním rovnic a díky tomu nejsem schopen přijít na postup a výpočet příkladu.
Pro vysvětlení: Učitel napíše na tabuli jakési zadání (dejme tomu ax2 + bx + c = 0) a pak se na nás otočí a ptá se, jak příklad vypočítáme. Tenhle názorný příklad je samozřejmě jednoduchý, jedná se o diskriminant a ve chvíli kdy tuto informaci mám, není pro mne problém již příklad dopočítat, ale tohle je jen příklad. Těch tvarů rovnic je hodně, někdy samozřejmě chybí hodnota neznámé a rovnice pak zdánlivě vypadá jinak, takže hledám nějakou informaci, zda je k tomuto rozlišen jakýsi klíč. Existuje nějaký tahák, kde jsou tyto základní tvary vypsány se seznamem? Jak to děláte vy? Kouknete na příklad a ihned vám v hlavě problikne informace, že se nyní jedná o rovnici kvadratickou, lineární a podobně? Nebo máte nějaký trik?

Předpokládám, že je to asi hloupý dotaz, ale já byl na základní škole hloupý a flákal se. Teď je mi přes třicet a zmoudřel jsem až nyní, takže čtvrtým rokem dálkově dodělávám maturitu. Jedná se gympl, takže matematika je docela podrobná (ve srovnání s kolegou, který je na dálkové průmyslovce a bere opravdu jen základy). Přiznám se, že jsem tomu nikdy nevěřil, ale matematika mě baví (až na minulý rok, kde byly posloupnosti a ty jsem vůbec nepochopil :o), ale na písemky se prostě bifluju. Díky tomu mi asi uniká ten princip a já matematiku chápu spíše jako obor o logice.

Matematiku se učím primárně s tímto webem, protože ve škole je málo hodin a tím pádem je čas si opisovat jen řešení z tabule a na nejasnosti docházím až doma a právě tyto problémy řeším zde. Doufám, že i na tento problémek nějak přijdeme. Děkuji

Offline

 

#2 08. 10. 2008 13:07

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Příspěvky: 763
Reputace:   
Web
 

Re: Základní tvary rovnic:

O zadnem seznamu typu rovnic sice nevim, ale nepochybuji ze existuje. Moji kolgove urcite s necim uzitecnym prispechaji. Ja to nakousnu toereticky.

Rovnice je v podstate rovnost dvou funkci, ktere jsou zapsany nejakym vyrazem. Potiz je v tom, ze do tech vyrazu muzu nacpat spoustu a spoustu nejruznejsich veci, jako jsou operace +, -, *, /, odmocniny, mocniny ale i dalsi mene hezke funkce jakou jsou logaritmy, exponencialni funkce, goniometricke funkce, hyperbolometricke funkce a jeste daleko hrozivejsi veci napriklad ruzne gamma a beta funkce apod.

Z toho vyplyva, ze zadna ultimatni klasifikace rovnic ani nemuze existovat, nebot si proste muzu vymyslet rovnici, jaka se mi libi. Stejne jako napriklad neexistuji zadna presna pravidla, jak zaradit nejakou skladbu k nejakemu hudebnimu zanru, protoze napriklad muzu slozit neco, co spada do vice zanru nebo treba do vubec zadneho.

Samozrejme nektre jednodussi typy rovnic se klasifikovat daji. Potom nezbyva, nez se je naucit resit proste tak, ze budu resit rovnice. Klasifikace hudby se taky asi neda naucit tak, ze se clovek nauci nazpamet vsechny zanry a pak se bude ucit, jak k nim prirazovat nove skladby. Spis bude proste poslouchat a poslouchat a postupne se ucit nove a nove styly a jejich kombinace a casem se s tim szije natak, ze uz zanr pozna intuitivne, bez aplikace nejakych slozitych pravidel.


Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

Offline

 

#3 08. 10. 2008 14:28

Jirda
Místo: Karviná
Příspěvky: 216
Reputace:   
 

Re: Základní tvary rovnic:

↑ Gooorila:

Bohuzel, taky nevim o zadnem takovem tahaku, ale myslim si, ze na internetu by takovy prehled nekde byt mel. Myslim si ale, ze casem si zvyknes rovnice rozpoznavat a uvdomovat si jejich zpusob reseni. V matematice jde predevsim o praxi a casem, kdyz za sebou budes mit desitky, stovky vypocitanych prikladu, budes si pak uz podvedome uvedomovat, o jaky typ prikladu se jedna.

Jinak preji hodne stesti ve studiu:o)))


Matematika je jednoduchá, záleží pouze na úhlu pohledu.

Offline

 

#4 08. 10. 2008 19:20

Olin
Místo: Brno / Praha
Příspěvky: 2823
Reputace:   81 
 

Re: Základní tvary rovnic:

Já bych to viděl tak, že na střední škole se člověk zpravidla setká pouze s těmito typy rovnic:
lineární (a jejich soustavy)
kvadratické
iracionální
s absolutní hodnotou
exponenciální
logaritmické
goniometrické

přičemž původní zadání rovnic nemusí spadat na první pohled do těchto škatulek. Uvedu příklad: rovnice
$\frac{x+3}{x-2} = \frac{x+7}{x+4}$
sice jen tak od pohledu není žádný z výše uvedených typů, ovšem po vynásobení oběma jmenovateli dostáváme v konečném důsledku rovnici lineární. Nebo rovnice
$x^4 - 3x^2 + 2 = 0$
vypadá taky zprvu docela děsně, jednoduchou substitucí $t = x^2$ však dostaneme kvadratickou rovnici, kterou vyřešíme hravě.

Asi se mnou mnoho kolegů bude nesouhlasit, je to pouze můj názor.


Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Offline

 

#5 09. 10. 2008 13:34

Gooorila
Příspěvky: 33
Reputace:   
 

Re: Základní tvary rovnic:

Myslel jsem si, že to tak nějak bude. Je samozřejmé, že u rovnic, které nejsou nijak upraveny, by mi to nepomohlo hned v začátku, ale po úpravě.
Ono jde o to, že se učím vždy na téma, které aktuálně probíráme. Takže když teď dostanu příklad ze spojitosti funkce, napíši písemku na jedničku, ale ve chvíli, kdy tam bude příklad dejme tomu z posloupnosti, jsem v háji (přestože jsem minulý rok z té posloupnosti měl také jedničku a v době, kdy jsem se to učil, jsem to ovládal). Vím, že to asi není ten ideální případ, že bych to správně měl umět vše, ale neumím :o/.
Takže jsem rozhodnut maturovat z matematiky, učitelka nám posílá ke každé otázce 10 vzorových příkladů, jejichž zvládnutí je předpoklad pro onu maturitu. A já horko těžko prohledávám staré sešity a hledám si postupy a vzorečky.
Mít ale u sebe papír, kde budu mít vypsány ty základní  vzorečky, by mi pomohlo, takže se pokouším vytvořit si takový tahák :o).

Offline

 

#6 09. 10. 2008 14:16

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Příspěvky: 763
Reputace:   
Web
 

Re: Základní tvary rovnic:

Psani tahaku, tedy v podstate sestavovani vytahu z mych dosavadnich vedomosti a zkusenosti se alespon me vzdy velmi osvedcilo a pouzivam tohoto postupu stale. Na druhou stanu, ridit se podle tohoto tahaku zacne byt za chvili omezujici, protoze na reseni ruznych problemu neexistuje zadna obecna kucharka. Jakmile ale ucitite, ze zacinate byt "lepsi nez vlastni tahak", je to znamka toho, ze jste se neco naucil.

Zapominani znalosti, ktere clovek nepouziva je naprosto normalni vec. Ja si taky z matematiky nepamatuju zdaleka, zdaleka vsechno, co jsme probirali. Dulezite podle meho ale je si z te latky odnest jakysi spravny zpusob mysleni. Uz jsem si zazil, jak fungujou posloupnosti, takze, kdyz to po me nekdo bude chtit, tak to za jedno odpoledne preletnu, a uz to zase umim.

Musim se priznat, ze napriklad integrovat jsem se takhle ucil a zapomel, ucil a zapomel tak petkrat. Zajimve ale je, za pri kazde obratce tohohle cyklu to uceni trva kratsi dobu. Integrvani podobne jako reseni rovnic totiz pri reseni slozitejsich prikladu vyzaduje urcitou nemalou davku matematicke lstivosti a prohnanosti. Vsechny ty ruzne finticky a triky ale clovek velmi snadno zapomene, kdyz to dlouho nepouziva. Ale kdyz se k tomu pozdeji vrati, tak to zase "naskoci".


Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

Offline

 

#7 09. 10. 2008 14:46 — Editoval Cheop (09. 10. 2008 14:46)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Příspěvky: 8209
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 
 

Re: Základní tvary rovnic:

↑ Lishaak:
Souhlasím s Tebou téměř ve všem co píšeš. Já, který už je ze školy 30 let potvrzuji, že to co jsem se naučil mi v hlavě alespoň částečně zůstalo
a když narazím na nějaký problém je pro mě jednodušší se do tohoto problému opět ponořit.
Chce to však cvičit, cvičit a zase cvičit. (Parafráze na známý citát Lenina, ale vy mladší to už nepamatujete. Jelena by ktomu mohla říct asi nejvíc)
Tím ji srdečně zdravím :)


Nikdo není dokonalý

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson