Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, prosím vás, chtěl bych se zeptat, jak nejefektivněji a nejsnadněji řešit tento příklad. 
Nejdříve ho převedu na tvar \frac{0}{0} 
Nepomohli byste mi prosím, jak dál? :(
děkuji za radu, ale pořád mi to nejde :(, nešlo by ještě něco? :D
↑ chaotic123:
no to už by malo byť ok, hoď sem tú limitu čo vyšla po použití L'h
Já si s tím prostě nevím rady :(, vytýkám dvojku před limitu, to by snad neměl být problém, když derivuju e^(x*ln x), nevím, jestli mám derivovat vnitřní funkci, protože mi pak vychází úplný zvěrstva :X, když derivuju cotg (pi*x), můžu to derivovat jako součet cotg pí + cotg x, takže by vyšla f´(x) = -1/sin^2(pi) + -1/sin^2(x), prostě netuším :(:(
↑ chaotic123:
určite nemôžeš vynechávať vnútornú funkciu, aj keď vychádzajú zverstvá, načo ti bude pekný výsledok keď to nie je to čo hľadáš?
ešte mi povedz kde tú dvojku vytýkaš pred limitu?
dúfam že nie tú, čo je v argumente funkcie kotangens
podla pravidiel pre derivácie derivuješ samostatne čitateľ aj menovateľ
v čitateli máš![kopírovat do textarea $(e^{f(x).g(x)}+c)'=e^{f(x).g(x)}.(f(x)g(x))'=e^{f(x).g(x)}[f'(x)g(x)+f(x)g'(x)]$](/mathtex/39/39b2421966a3483f68a1fe49dcf85fb9.gif)
kde
je konštanta
menovatel![kopírovat do textarea $ [f(g(x))]'=f'(g(x)).g'(x)$](/mathtex/57/577888dfcbc24774ddcaf869f9a47870.gif)
pôjde to?
Dobrý, díky, o tohle mi celou dobu šlo, jaké je pravidlo derivování u L´hospitala... Akorát jsem věděl, že se tam neaplikuje derivace podílu a součinu, takže jsem z tohohle pochopil, že všechny další vlastnosti derivace zůstávají zachovány. Děkuji ;)
↑ chaotic123:
iba to? :)
tak pre istotu
za tych podmienok ktore tam musia platit ;-)
Derivace podilu a soucinu normalne plati, ale musis si uvedomit, ze derivujes zvlast citatel a zvlast jmenovatel. Pokud ti nejde derivovani tak si to limitu muzes spocitat i bez lHospitala, to u tehle zakladnich funkci jako tan,sin,ln,exp atd vetsinou neni problem.
Potrebujes vedet, ze pro x jdouci k nule plati:
lim exp(x)/x = 1
lim ln(1+x)/x = 1
lim sin(x)/x = 1
a ze cosx = sin(pi/2-x)
Pak tvoje limita:
lim (exp(xlnx)-1)*sin(pix/2)/cos(pix/2) = xlnx/sin(pi/2-pix/2) = -2/pi lim xlnx/(x-1) = -2/pi