Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 02. 2012 20:04

marshallaw4
Reputace:   

galaxie rychlejsi jak svetlo?

tedka jsem se dival v dokumentu ze se galaxie pohybuji rychleji jak svetlo... pred tydnem me napadlo... "cely vesmir se hybe" jsou velke vzdalenosti a je problem je prekonat ... ale proc bysme meli my vyvolavat velkou rychlost kdyz se ty veci kam se chcem dostat hybou mnohem rychlej nez my?... fouka silny vitr na sever... a jakoze na me nema vliv a chci vzit sacek kterej pofukuje.. kdyz bych si mel vybrat stranu  jasne ze bych si vybral 10 metru od sacku na sever nez na jih - kam ten sacek smeruje nez 10 metru od toho mista z kudma se vzdaluje... tudiz de facto si na nej pockam misto toho abych se ho snazil chytat.. tim myslim- proc kdyz se galaxie pohybuji rychlosti svetla nepockat na to misto kam se chceme dostat? reknete mi pls co si o tom myslite ja neznam moc lidi pres fyziku a nemuzu si o tom s nikym pokecat

#2 08. 02. 2012 20:22

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: galaxie rychlejsi jak svetlo?

Ahoj, rychlost galaxií jsem vygooglil na řádově 300-600km/s, což je cca 1/1000 rychlosti světla...
A ten nápad - pohyb není absolutní. Když jedeš autem, můžeš to vnímat tak, že Země je v klidu a ty se pohybuješ. Ale taky je správný pohled, že ty jsi v klidu a Země pod tebou utíká.

Co se týče využití tohoto jevu pro meziplanetární cestování, jak ty myslíš je imho nemožné, neboť by ses naprosto musel izolovat od všech sil, které an tebe působí, být absolutně netečný, takřka stát mimo prostor.

Takto to chápu já, netvrdím, že se nemýlím. Jsou tady mnohem lepší fyzikové.

#3 08. 02. 2012 20:30 Příspěvek uživatele Leonard byl skryt uživatelem Leonard.

#4 08. 02. 2012 20:52

marshallaw4
Reputace:   

Re: galaxie rychlejsi jak svetlo?

kdybysme meli neco jako antigravitaci nebo neco jak byt uplne vklidu tak by to mohlo fungovat... ale taky mi moc nejde do hlavy jak to je pri cestovani druzic treba na mars... vuci te cele galaxii, slunci, zemi se pohybuje nejakou rychlosti, ale kdyz dostane do vesmiru tak to musi byt jako kdyz neco jako kdyz neco vyhodis plechovku po nekom z auta ... :D .... tudiz ma to ten smer co tomu das ale musis pocitat s tim ze se to auto hybe takze plechovka ma rychlost a smer co ji das + rychlost a smer toho auta

Zápatí