Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, řešili jsme na logice jednu úlohu. Já jsem ji trochu upravil a zobecnil a přišlo mi to jako zajímavá úloha z pravděpodobnosti, která se běžně neřeší, takže jsem se ji rozhodl sem dát.
Střelci A a B se nesnáší a domluví se, že se spolu utkají v souboji. Ten má ale předem stanovená pravidla. Střelci se postaví daleko od sebe a střídavě na sebe střílí. Střelec A má pravděpodobnost p(A), že při výstřelu trefí, střelec B má pravděpodobnost p(B), že se trefí. Pokud náboj zasáhne libovolného střelce, pak je střelec okamžitě mrtev. Střelci po sobě střídavě střílejí tak dlouho, dokud jeden z nich nezasáhne toho druhého. Víte, že pokud souboj začíná výstřelem střelce A, jsou šance na vítězství v souboji u obou střelců stejné. Naopak začne-li souboj výstřelem střelce B, pak má střelec B třikrát větší šanci na výhru než střelec A. Určete pravděpodobnosti p(A), p(B).
↑ Anonymystik:
Postup psát zatim nebudu, ale domnívám se že by mohly vyjít pravděpodobnosti p(A)=1/3 a p(B)=1/2.
↑ zpsi: Ano, je to přesně tak, výsledek ti skutečně vyšel správně. Možná by nebylo od věci zatím řešení nenapsat, ať si na něj každý přijde sám. Pouze pokud by někdo nevěděl, jak na to přijít a zajímalo by ho to, tak bych to sem třeba dal.
↑ halogan: Díky za pochvalu. Vždycky to člověka potěší.