Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 02. 2012 10:28

s-o-k-o-l
Reputace:   

Coulombův zákon

Zdravím,
mám problém s nadbytečnou dvojkou ve výsledku.
Mám příklad:
.      Dvě stejné stejně nabité kuličky o hmotnosti m jsou zavěšeny v jednom bodě na nitích délky l. V bodě závěsu je umístěna další kulička se stejným nábojem. Určete náboj kuliček Q, je-li úhel mezi oběma vlákny v rovnovážné poloze 2 $\alpha $.

Kulička umístěna v závěsu nemá žádný vliv na odklon, ale pouze na napětí v niti. Tu můžeme tedy vynechat. Úhel $2\alpha $ je úhel, která svírají 2 lanka. Tedy úhel jednoho lanka se svislicí je $\alpha $.

spočtu si nejdříve poloměr, jak jsou od sebe 2 náboje vzdáleny.
$sin(\alpha) =r/l \Rightarrow r=l\cdot sin (\alpha )$

$tg(\alpha )=Fe/Fg$  půobí zde 2 síly, síla elektrická a síla tíhová

$tg\alpha =\frac{Q^{2}}{4\pi \cdot \varepsilon _{0}\cdot m\cdot g\cdot l^{2}\cdot sin ^{2}\alpha }$
$Q=2l\cdot sin\alpha \cdot \sqrt{m\cdot g\cdot \varepsilon _{0}\cdot \pi \cdot tg\alpha }$

Má ale vyjít: $Q=2l\cdot sin\alpha \cdot \sqrt{m\cdot g\cdot \varepsilon _{0}\cdot 4\pi \cdot tg\alpha }$

Kde je tedy chybka? dikes moc za odpověď

• (téma jako vyřešené označil(a) s-o-k-o-l)

#2 17. 02. 2012 11:24

s-o-k-o-l
Reputace:   

Re: Coulombův zákon

↑ s-o-k-o-l:

chyba objevena, hned první krok sem počítal r a zapomněl jsem ho vynásobit 2-mi - to pak dává tu nadbytečnou 4 pod odmocninou .....

#3 17. 02. 2012 11:26

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Coulombův zákon

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Zápatí