Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čau, mám problém s touhle úlohou. Vůbec netušim jak sestavit rovnice a ten základní vztah. Mohl by mi s tím někdo pomoct. Vim že se to odvíjí od s=v.t
Úloha: Z místa A vyjel současně traktor a osobni auto do místa B vzdáleného 42 km. Traktorista jel průměrnou rychlostí 16 km/H. Určete, jakou rychlostí jelo osobní auto, které se v místě B zdrželo 45 minut (3/4h) a při zpáteční cestě potkal traktoristu 18 km od místa B. Předpokládejte stejnou průměrnou rychlost auta při cestě tam i zpět.
Takže vim tu vzdálenost to je 42 km, vim rychlost traktoru> v=16 km/h, a pak vím ten vztah že 3/4h čekal a pak ho potkal 18 km od B. První rovnici jsem chtěl udělat
O druhou jsem se pokoušel marně...
↑ Chris:
Urcite si skus urobit nejaky nakres .. napriklad usecku, na ktorej si vyznacis dolezite body. Jeden koniec je mesto A a druhy mesto B. Este tam dopises zadane udaje a malo by ti to pomoct pri zostavovani rovnic. Co tam vidis? No takze vidis ze z mesta A do mesta B je nejaka vzdialenost. A tu istu vzdialenost presiel aj traktor aj auto len za rozne casy. Vyjadris si drahu, kt. presiel traktor, potom drahu, kt. preslo auto. (rovnaju sa) teraz mozes pouzit porovnavaciu metodu. Dopocitas neznamu a mas vysledok.
↑ Qwerty0:
Docela by mne zajímal Tvůj postup při řešení. Mohl by jsi mi to vypočítat?
Počítal bych stejným postupem jako ↑ JardaLTM:, akorát jsem sestavil rovnici.
ahojky :) nejsem velký matematik.. matematika mi vůbec nejde.. mohu vás poprosit o pomoc s vyřešením této slovní ulohy ? Výletní parník jezdí po řece mezi místy A a B. Cesta po proudu trvá 4O min a proti proudu 1h. Rychlost proudu řeky jsou 3km/h . a) jak velká by byla rychlost parníku na stojaté vodě?
b) jaka je přibližně vzdálenost mezi A a B ? děkuju předem za pomoc
↑ marrynna:
Ahoj, nezadávej prosím úlohy do vyřešených témat, založ si vlastní.
↑ dodopa:, ↑ Cheop:
není to od vás hezké ignorovat doporučení vážené Moderátorky ↑ janca361:.
↑ Cheop:
zejména, když je marryna nová, je třeba podpořit podrobné čtení pravidel. Také se hodí ukázat tlačítko "Hledat" v horní liště fóra, tato úloha je zde opakovaně.
Polepšíte se, prosím. Děkuji, zdravím.