Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 02. 2012 20:48

Saluska

Funkce

Ahojte, potřebovala bych poradit s takovou obyčejnou věcí. Mě totiž dycky dělaly problém funkce, protože bych se to potřebovala jednou pro vždycky naučit. Když mě zadají funkce f: $y=(x+4)^{-2}$ a g: $y=4-\sqrt{log(x-3)}$. Určit obor hodnot a definiční obor

#2 18. 02. 2012 21:54

hfungus
Místo: Brno
Reputace:   

Re: Funkce

Df = R - {-4} ... něco na mínus druhou je jako zlomek, ve jmenovateli nesmí být nula.
Hf = (0 ; infinity) ... něco na druhou je kladné
Dg = <4 ; infinity) ... vyraz pod odmocninou je kladny, vyraz pod logaritmem je proto větší či roven 1, proto x je větší či rovno 4
Hg = (-infinity ; 4> ... cokoli z Dg udělá to, že se odmocnina změní na něco kladného nebo nulu

1 + 1 = 1

#3 18. 02. 2012 22:29

Saluska

↑ hfungus:Dobře děkuju, ale ono to nejde nejak vypočítat? To si musím jenom takto říct v hlavě?

#4 18. 02. 2012 23:12

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Přesně tak. Potřebuješ znát tyhle základní funkce – kde jsou definovány a jaký mají obor hodnot – a pak to poskládat dohromady.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

Zápatí