Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 02. 2012 11:53

Zoi
Zelenáč
Reputace:   

Opice - dynamika tuhých těles

Ahoj prosím vás, potřebovala bych poradit. dostala jsem zadané 2 úlohy a nevím jak je vyřešit. Výsledky znám, ale já bych potřebovala postup, jak se k tomu dojde. Proč to tak je atd. předem děkuji.

1. úloha:     Na každém konci provazu vedeném přes kladku je v téže výšce opice. V určitém okamžiku začne jedna z opic šplhat vzhůru rychlostí   vzhledem k provazu. Jakou rychlostí se tato opice blíží ke kladce? Co se děje s druhou opicí? Hmotnosti opic jsou stejné [výsledek je - rychlost obou opic je poloviční. každá opice se pohybuje opačným směrem]

2. úloha:     Přes pevnou kladku prochází provaz, na jehož koncích jsou opice o stejných hmotnostech. Obě opice začnou současně šplhat vzhůru, jedna rychlostí   a druhá rychlostí dvojnásobnou vzhledem k provazu. Jakou rychlostí se opice blíží ke kladce? [výsledek by měl být 3v/2].

#2 19. 02. 2012 12:30

Zoi
Zelenáč
Reputace:   

Re: Opice - dynamika tuhých těles

Tak mě napadá - u první úlohy:  ta první opice, která šplhá musí vlastně překonat i hmotnost druhé opice, že? a pomalu ji vytahuje nahoru. takže se obě opice pohybují nahoru. ta jedna koná práci. ta druhá se pasivně veze. Takže se obě pohybují stejnou rychlostí. ale proč je ta rychlost na konci poloviční?

Zápatí