Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, prosím o radu dvou příkladů z Technické Mechaniky, zkoušel jsem je několikrát vypočítat ale bohužel jsem mi podařilo jen vypočítat jen polovinu příkladu prvního, děkuji předem za úspěšné vyřešení.
1) Kámen padá volným pádem z výšky h = 1 km s nulovou počáteční rychlostí. Určete velikost drah s1 a s2, které urazí za první (t1=1s) resp. poslední (t2=1s) sekundu svého pádu.
Přikladám i oficiální výsledky : [s1 = 4,9 m, s2 = 135m]
2) Určete, za jak dlouho uslyšíme dopad kamene na dno propasti o hloubce h = 300m, jestliže rychlost zvuku ve vzduchu vz = 340 m/s. Odpor prostředí zanedbejte.
Přikladám i oficiální výsledky : [t = 8,7 s]
Děkuji všem za úspěšné vyřešení.
2) Takže kámen dopadne do hloubky 300m za 7,82s (vzoreček stejný jako v prvním příkladu akorát jiná dráha (s).
a zpáteční cesta zvuku z trojčlenky:

doba za kterou dopadne na dno + doba zvuku při zpáteční cestě
PS: Pokud se nepletu, tak volný pád jsme probírali ve fyzice.

Děkuji ti mnohokrát JardaLTM, ano jsou to spíše příklady z Fyziky, jako je například rychlost, dráha, čas a zrychlení, ale u nás na škole je probíráme při Technické Mechanice, protože i s ní souvisí. Ještě jednou ti mnohokrát děkuji za úspěšné vyřešení těchto dvou příkladů. Moc jsi toho vážím.
Stránky: 1