Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, ahoj :)
potřeboval bych trochu pomoct s parametrickými rovnicemi, mám s nima obecně problém :)
Třeba tady:
a^2x-x+a=1
řekl jsem si, že pokud bude a={0,1,-1} nepůjde o kvadratickou rovnici :) takže jsem se to snažil nějak vyřešit, ale pak mrknu na výsledky a tam se vůbec s nulou neuvažuje, proč?
Jak zjistím, který parametr zrovna potřebuju? Tady třeba nechápu, proč je parametr jenom 1 a -1...
Jasné to je, když se rozhoduje o tom, kdy ten výraz bude mít nulu např. něco takového:
x(a-2) = xyz
to nemám problém, ale na tomhle konkrétním případě nevím, nedej bože, když jde o zlomky (tam se za chvíli dostanu, tak uvidíte, co mám na mysli ^^)
Díky a hezký večer přeju:)

↑ FlyingMonkey:
1) jsou to rovnice s parametrem
2) pokus se o přehlednější zadání příkladu
Ahoj,

chceme dělit 
nesmí se rovnat nule -> +-1
dělíme a upravíme
dál ještě zkusíme pro +-1 kdyby se to rovnalo - dosadíme tyto dvě hodnoty a uvidíme zda se L = P.
tyto dva kroky zapsat do závěrečné tabulky.
Jak vidíš nulu zde zvlášť nezminujem.

1) Ano jsou, proto jsem zadal titulek "parametrická rovnice"
2) Určitě víš, že normálně postuju přes latex, teď nejde o přehlednost - šlo jenom o příklady, na kterých jsem to chtěl demonstrovat ..
takže prostě
, protože jinak nepůjde o parametrickou, right? Díky ;)
Proč by pak nešlo o parametrickou. Parametr může být roven nule..
↑ marnes:
Proč myslíš? Pro a=0 bych nic speciálně nevypisoval. Teda snad jsem něco nepřehlídnul, píšu to čistě na PC a počítám. Možná by bylo lepší si to napsat na papír, ale nevidím tam nic, kde by sem musel diskutovat nad nulou.
Jinak pro +/- 1 jsem to tam napsal, možná trochu "BTW", zkusím to upravit.

už jsem to pobral :) řešil jsem to trochu jinak a teď jsem kápnul na to, čím si můžu tyhle věci zkontrolovat :) Díky

↑ FlyingMonkey:
Ale právě i toto musíme prodiskutovat, co se stane, když číslo a=0. Copak nula není číslo? Nulu by jsme mohli vynechat, kdyby ten výraz byl ve jmenovateli
Možná si trochu nerozumíme. DO tabulky bych napsal a=1 -> nevím zda to vyjde ale proste buď x co by vyšlo, nebo prázdná množina.
To samé pro a=-1
A pro a různé od 1 a -1 (v tom by byla zahrnuta samozřejmě nula) a x pro tento parametr.
Díky
Edit: V pořádku :) zatím ahoj