Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, opět mám dotaz na rovnoosou hyperbolu. Tento příklad je dost podobný předešlému, ovšem zaráží mě výsledek.
Rovnoosá hyperbola, jejíž asymptoty jsou osy soustavy souřadnic a přímka o rovnici 3x-4y-12=0 je její tečna má rovnici?
Výsledek xy+3=0
Prvně mě zajímá ten tvar rovnice. Ve škole jsme vždy došli k výsledkům tvaru s x^2 a y^2, proto to je pro mě novinka. Zkoušel jsem si něco najít a i zde na foru jsem si něco našel a jestli tomu dobře rozumím, tento tvar je u hyperbol, které mají asymptoty rovny osám soustavy. Chápu to dobře?
Protože pokud bych postupoval jako minule, tak vím že S[0;0] a tečna vyhovuje rovnici pro hyperbolu, jenže nejspíš musím použít jinou rovnici pro hyperbolu, jinak se totiž k takovému výsledku nejsem schopný dopočítat.
jakou rovnici bych měl tedy volit?:)
Děkuji
↑ elypsa:
chápeš to správně. Ten tvar platí pouze když jsou osy hyperboly rovnoběžné s osami souřadnic.
Pokud jsou s osami souřadnic rovnoběžné asymptoty, jedná se vlastně o lineární lomenou funkci, jejímž grafem je také hyperbola, ale rovnice je (se stejným významem pro
,
)
Protože ve tvém případě je , bude rovnice
, což můžeš přepsat do tvaru
Hodnotu parametru určíš stejným způsobem jako v předchozím příkladě.
↑ elypsa:
len mala poznamka pre kulturu
povieme, ze hyperbola je ekvilateralna, ak jej osy su kolme( zda sa mi ze sa pouziva aj nazov rovnoosa hyperbola)
Veta(Brianchon-Poncelet) — Ak nejaky trojuholnik je vpisany do ekvilateralnej hyperboly, tak jeho ortocentrum je tiez na hyperbole
Dokonca aj stred vpisanej kruznice, takehoto trojuholnika je na hyperbole
Edit: overil som to (rovnoosa) na googly:
http://www.fpe.zcu.cz/pef/pst/cz/st/sm/kmt/cag2.pdf
a naviac mas tam aj niekolko vyriesenich prikladov
Ale poznamenavam ze zaujimavejsie materialy su po FR a EN...
Vies ako prejst z jednej rovnice na druhu?
A na koniec este nieco zaujimave a kuzeloseckach:
http://www.liceomendrisio.ch/~marsan/ma … elinEn.htm
Podla mna je velmi uzitocne pochopit dokaz vety od Dandelin, ( lebo ti dokaze ze sekcie kuzela a roviny su kuzelosecky, su to veci, co si urcite pocul, ale zial asi bez dokazu)
↑ zdenek1:
Děkuji večer na to mrknu snad by neměl být problém :)
↑ vanok:
Děkuji za poznámku a hlavně za zajímavý odkaz :) určitě na to mrknu.
Poslední dobou taky pozoruji, že by to chtělo začít sbírat zdroje z internetu nejen v češtině..
Mi připomnělo ..
↑ vanok:
Ahoj, myslím, že ses upsal.
Mám za to, že hyperbola je rovnoosá (tj. velikosti jejích poloos jsou stejné), právě když její ASYMPTOTY jsou na sebe kolmé.
OSY hyperboly (tj. kuželosečky určitého druhu) jsou snad na sebe kolmé vždy, obdobně jako u elipsy. Nebo se pletu ?