Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 03. 2012 22:12 — Editoval koudis (01. 03. 2012 22:31)

koudis
Reputace:   

dukaz

ahojiik,
potreboval bych pomoct s jednim dukazem ...
Necht V je vect prostor se skalarnim soucinem g. Dale necht W je jeho podprostor konecne dimenze . Pak ortogonalni doplnek W_T podprosturu W je doplnek W ve V_n, tedy $W \oplus W_T = V_n $
chtel jsem provest dukaz, rekl jsem si dobre ... Directni soucet se da prirozene rozdelit do dvou casti
(i)$W\cap W_T = \{0\}$
a
(ii)$W\vee W_T = V_n$
(i) je celkem jednoducha dokazat ale s tou dvojkou mam trosku problem. Vychazel jsem z definice podporstoru
(1)$(\forall u,v \in W_T) \wedge (\forall \alpha, \beta \in  T) : \alpha u + \beta v \in W_T$
vezmu vektor z W a udelam skalarni soucin, budu predpokladat (muzu predpokladat ?) ze danemu skalarnimu soucinu g prislusi matice Q vzhledem k pevne dane bazi M.
$x \in W $
$(\alpha u + \beta v, x ) = 0$
$(\alpha u, x) + (\beta v, x) = 0$
$\alpha( u, x) + \beta(v, x) = 0$
$( u, x) =-\frac{ \beta }{\alpha}(v, x)$
$u^TQ \bar{x} = - \frac{\beta }{\alpha } v^TQ \bar{x}$
no a tady zacina byt problem ...
$u^T= - \frac{\beta }{\alpha } v^T$
$u= - \frac{\beta }{\alpha } v$
otazka .. co je blbe ?

• (téma jako vyřešené označil(a) koudis)

#2 01. 03. 2012 22:46

koudis
Reputace:   

Re: dukaz

No uz jsem na to prisel, ty skalarni souciny jsou rovny nule primmo z definice (po rozdeleni). Tim padem W_T je vect prostor.
Ja jsem vlastne jenom rekl, ze nulovy vektro je kolmy na vsechno  v W (s velkyma uvozovkama) ...

Zápatí