Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
prohledal sem forum a nikde se nenašel to co bych potřeboval, ale jestli to tu někde je tak se předem omlouvám za svoji slepotu:)
Bohužel nejsem na matiku zrovna expert a potřeboval bych aby mi někdo PODROBNĚ a jako pro vola vysvětlil DNF i s pravdivostní tabulkou:X
Jde mi o to, že nechápu pravdivostní tabulku (x,y,z):
X Y Z F(xyz)
0 0 0 1
0 0 1 1
0 1 0 1
0 1 1 1
1 0 0 0
1 0 1 1
1 1 0 0
1 1 1 0
Chápu, že DNF znamená Disjunkce konjunkcí, ale nějak nemůžu přijít na kloub tomu jak může být
= 1 atd.... není snad kunjunkce pravdivá právě tehdy když
atd.??
Předem moc děkuju za trpělivost a Váš čas... Sedim nad tim už 2 dny a prostě tomu nemůžu přijít na kloub:)
Ahoj ↑ Hnusak:,
Jednoducho ide o tabulkovu metodu.... v ktorej, ak ide o 3 nezname mame 8 moznosti.
Skus napisat nieco konlkretne kde viaznes.
Nechápu princip té tabulky na jakym funguje? je to stejný jako tabulka pravdivostních ohodnocení ne?? Jestli ano jak může
dát výsledek 1??
Už sem o tom načetl hromadu skript z netu a seděl přímo nad sešitem X hodin, ale nechápu na jakym principu funguje DNF právě v tom, že tam kde je
= 1 nebo 0 atd.. potřeboval bych nějak po lopatě vysvětlit proč právě v téhle tabulce je tam ve výsledku buď 1 nebo 0
Zadání je trochu nekompletní. Formule je v disjunktní normální formě, pokud je to disjunkce elementárních konjunkcí, to ano. Elementární konjunkce je konjunkce proměnných nebo negací proměnných. Například
je elementární konjunkce.
Máš pravdu, že
. Tipuju ale, že v tvém případě nejsou X, Y a Z literály, ale proměné. Například pokud máš elem. konjunkci
, pak je její hodnota 1 pokud X, Y, Z jsou všechny 0.
Zkus sem raději napsat kompletní zadání.
Edit: Vypadá to, že tvoje formule je
– je to tak? Téhle formuli by odpovídala tvoje pravdivostní tabulka (pokud jsem se nepřehlídl) a je v disjunktivní normální formě.
take sa urcite nestane.
pre taku funkciu, aku sa zda, ze mas na mysli
jojo x y z jsou proměnné
Zadání je takové, že z tabulky
X Y Z F(xyz)
0 0 0 1
0 0 1 1
0 1 0 1
0 1 1 1
1 0 0 0
1 0 1 1
1 1 0 0
1 1 1 0
mám nalézt formuli
, která odpovídá této Booleovské Fci. Tu už mám zapsanou toho, ale nechápu právě tu tabulku, jak sem v ní objevili ty výsledky 1 a 0 a potřebuju to pochopit abych mohl splnit DÚ na přístí cvičení kdy mám dokončit Kharnaugovu mapu a vytvořit tabulku DNF a CNF, které budou tautologicky ekvivalentní. Ale to už je jinej příběh:)
Problém asi bude teda v tom, že nevím úplně přesně jak fungujou proměnné konjunkce tzn. proč
= 1 Tak jestli by si mi to mohl na téhle tabulce nejlépe na všech 8 řádcích nějak vysvětlit prosim.. už sem fakt zoufalej a vygooglit se mi to prostě nepodařilo:X
http://en.wikipedia.org/wiki/Truth_table
tu vyssie mas teoriu ( po anglicky)
pockaj porozmyslam trochu, ako to napisat v LaTexte.
poznamka aj toto mas cudne
to nie je totolagia
budem pisat
. (alebo) nic na konjonkciu
a + pre disjonkciu
a ' pre negaciu .
Ak moje spomienky su dobre tvoj vyraz je equivalentny z
Ale to je trocha ina problematika ako pîses
↑ Hnusak:
platí pouze pro X = Y = Z = 0. Navíc to byl pouze příklad toho, jak můžeš dostat pravdivou hodnotu z tří nepravdivých proměnných.
Říkáš, že máš tu formuli, která odpovídá tabulce, zapsanou – můžeš nám tu formuli ukázat?
↑ Hnusak:
no pises to iste ako ja, co som napisal v mojom znaceni
↑ Hnusak:,
ano tento sposob,ti dava moznost napisat pomocou tejto metody hociaku funkciu....
Staci ti vymyslet takulku a mas z tohto vzorec na nu ( az na tu co ma same 0)
↑ Hnusak:,
to znamena ze ze vo tom vyraze danej funkcie nie clen vytvoreny z 5 teho riadku
vo vyraze funkcie sa objavuju len tie "riadky" ( ci skor cleny vytvorene z tych riaédkov) kde funkcia ma hodnotu 1
pre kazdu
je to presne ako pises, zavisle na jej hodnotach
Tak konečně jsem po X hodinách bádání, googlování a vašich rad na moje zmatený otázky pochopil jak to je...... Jelikož pan Inženýr přeskakuje od příkladu k příkladům a zpět na jiné příklady tak sem měl špatně očíslované tabulky:)
moc děkuju za snahu a rady!
A posílám 20,-
↑ Hnusak:
no dufam to ti postaci,
dobre pokracovanie