Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 03. 2012 16:46

Hnusak
Zelenáč
Reputace:   

Podrobný rozbor DNF

Zdravim,

prohledal sem forum a nikde se nenašel to co bych potřeboval, ale jestli to tu někde je tak se předem omlouvám za svoji slepotu:)

Bohužel nejsem na matiku zrovna expert a potřeboval bych aby mi někdo PODROBNĚ a jako pro vola vysvětlil DNF i s pravdivostní tabulkou:X

Jde mi o to, že nechápu pravdivostní tabulku (x,y,z):

X Y Z  F(xyz)
0 0 0    1
0 0 1    1
0 1 0    1
0 1 1    1
1 0 0    0
1 0 1    1
1 1 0    0
1 1 1    0

Chápu, že DNF znamená Disjunkce konjunkcí, ale nějak nemůžu přijít na kloub tomu jak může být $0\wedge 0\wedge 0$ = 1 atd.... není snad kunjunkce pravdivá právě tehdy když $1\wedge 1$ atd.??

Předem moc děkuju za trpělivost a Váš čas... Sedim nad tim už 2 dny a prostě tomu nemůžu přijít na kloub:)

#2 03. 03. 2012 16:53

vanok
Reputace:   742 

Re: Podrobný rozbor DNF

Ahoj ↑ Hnusak:,
Jednoducho ide o tabulkovu metodu.... v ktorej, ak ide o 3 nezname mame 8 moznosti.
Skus napisat nieco konlkretne kde viaznes.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 03. 03. 2012 17:00 — Editoval Hnusak (03. 03. 2012 17:02)

Hnusak
Zelenáč
Reputace:   

Nechápu princip té tabulky na jakym funguje? je to stejný jako tabulka pravdivostních ohodnocení ne?? Jestli ano jak může $0\wedge 0\wedge 0$ dát výsledek 1??

Už sem o tom načetl hromadu skript z netu a seděl přímo nad sešitem X hodin, ale nechápu na jakym principu funguje DNF právě v tom, že tam kde je $0\wedge 0\wedge 0$ = 1 nebo 0 atd.. potřeboval bych nějak po lopatě vysvětlit proč právě v téhle tabulce je tam ve výsledku buď 1 nebo 0

#4 03. 03. 2012 17:04 — Editoval Oxyd (03. 03. 2012 17:16)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Zadání je trochu nekompletní. Formule je v disjunktní normální formě, pokud je to disjunkce elementárních konjunkcí, to ano. Elementární konjunkce je konjunkce proměnných nebo negací proměnných. Například $x \land \neg y$ je elementární konjunkce.

Máš pravdu, že $0 \land 0 \land 0 = 0$. Tipuju ale, že v tvém případě nejsou X, Y a Z literály, ale proměné. Například pokud máš elem. konjunkci $\neg X \land \neg Y \land \neg Z$, pak je její hodnota 1 pokud X, Y, Z jsou všechny 0.

Zkus sem raději napsat kompletní zadání.

Edit: Vypadá to, že tvoje formule je $\neg X \lor \left(\neg Y \land Z\right)$ – je to tak? Téhle formuli by odpovídala tvoje pravdivostní tabulka (pokud jsem se nepřehlídl) a je v disjunktivní normální formě.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#5 03. 03. 2012 17:04

vanok

take sa urcite nestane.

pre taku funkciu, aku  sa zda, ze mas na mysli

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#6 03. 03. 2012 17:22

Hnusak
Zelenáč
Reputace:   

jojo x y z jsou proměnné

Zadání je takové, že z tabulky
X Y Z  F(xyz)
0 0 0    1
0 0 1    1
0 1 0    1
0 1 1    1
1 0 0    0
1 0 1    1
1 1 0    0
1 1 1    0

mám nalézt formuli $\alpha $, která odpovídá této Booleovské Fci. Tu už mám zapsanou toho, ale nechápu právě tu tabulku, jak sem v ní objevili ty  výsledky 1 a 0 a potřebuju to pochopit abych mohl splnit DÚ na přístí cvičení kdy mám dokončit Kharnaugovu mapu a vytvořit tabulku DNF a CNF, které budou tautologicky ekvivalentní. Ale to už je jinej příběh:)

Problém asi bude teda v tom, že nevím úplně přesně jak fungujou proměnné konjunkce tzn. proč $\neg X \land \neg Y \land \neg Z$ = 1 Tak jestli by si mi to mohl na téhle tabulce nejlépe na všech 8 řádcích nějak vysvětlit prosim.. už sem fakt zoufalej a vygooglit se mi to prostě nepodařilo:X

#7 03. 03. 2012 17:27

vanok

http://en.wikipedia.org/wiki/Truth_table
tu vyssie mas teoriu ( po anglicky)

pockaj porozmyslam trochu, ako to napisat v LaTexte.

Srdecne Vanok

#8 03. 03. 2012 17:37

vanok

poznamka aj toto mas cudne $\neg X \land \neg Y \land \neg Z$ to nie je totolagia

budem pisat
. (alebo) nic na konjonkciu
a + pre  disjonkciu

a  '  pre negaciu  .

Ak moje spomienky su dobre tvoj vyraz je equivalentny z

$X'Y'Z'+ X'Y'Z+ X'YZ'+X'YZ+ XY'Z$

Ale to je trocha ina problematika ako pîses

Srdecne Vanok

#9 03. 03. 2012 17:41

Hnusak
Zelenáč
Reputace:   

↑ vanok:

jojo to je ta disjunktivní formule, kterou sem vyčetl z tabulky. Můj problém je ale že nevím proč $\neg X \land \neg Y \land \neg Z$ = 1 atd. abych mohl tuhle formuli sestavit (viz. můj předchozí příspěvek)

#10 03. 03. 2012 17:48

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

↑ Hnusak:

$\neg X \land \neg Y \land \neg Z = 1$ platí pouze pro X = Y = Z = 0. Navíc to byl pouze příklad toho, jak můžeš dostat pravdivou hodnotu z tří nepravdivých proměnných.

Říkáš, že máš tu formuli, která odpovídá tabulce, zapsanou – můžeš nám tu formuli ukázat?

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#11 03. 03. 2012 17:59

Hnusak
Zelenáč
Reputace:   

#12 03. 03. 2012 18:55

vanok

↑ Hnusak:
no pises to iste ako ja, co som napisal v mojom znaceni

Srdecne Vanok

#13 03. 03. 2012 19:20

Hnusak
Zelenáč
Reputace:   

↑ vanok:

Jo já vim právě, ale mě de o to že nevim kde se přišlo k tomu že ty funkce v ty tabulce sou 1 nebo 0:)

Nebo to dycky musí být nějakým způsobem zadaný, např. tou formulí $\alpha $ z který to pak přepíšu do tabulky??

#14 03. 03. 2012 19:51 — Editoval vanok (03. 03. 2012 19:52)

vanok

↑ Hnusak:,
ano tento sposob,ti dava moznost napisat pomocou tejto metody hociaku funkciu....
Staci ti vymyslet takulku  a mas z tohto vzorec na nu ( az na tu co ma same 0)

Srdecne Vanok

#15 03. 03. 2012 20:46 — Editoval Hnusak (03. 03. 2012 20:46)

Hnusak
Zelenáč
Reputace:   

↑ vanok:

a na jakym principu teda funguje že řádek xyz (č.5) 1 0 0  = 0 ?? Jen proto že není v tý funkci $\alpha $ ?

#16 03. 03. 2012 21:16 — Editoval vanok (03. 03. 2012 21:18)

vanok

↑ Hnusak:,
to znamena ze ze vo tom vyraze danej funkcie nie clen vytvoreny  z 5 teho riadku
vo vyraze funkcie sa objavuju len tie "riadky" ( ci skor cleny vytvorene z tych riaédkov) kde funkcia ma hodnotu 1

pre kazdu $\alpha$ je to presne ako pises, zavisle na jej hodnotach

Srdecne Vanok

#17 03. 03. 2012 21:38 — Editoval Hnusak (03. 03. 2012 21:39)

Hnusak
Zelenáč
Reputace:   

Tak konečně jsem po X hodinách bádání, googlování a vašich rad na moje zmatený otázky pochopil jak to je...... Jelikož pan Inženýr přeskakuje od příkladu k příkladům a zpět na jiné příklady tak sem měl špatně očíslované tabulky:)

moc děkuju za snahu a rady!

A posílám 20,-

#18 03. 03. 2012 21:48

vanok

↑ Hnusak:
no dufam to ti postaci,
dobre pokracovanie

Srdecne Vanok

Zápatí