Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, chtěl bych Vás někoho poprosit jestli by jste se mi nepodívali kde jsem udělal chybu, něco musím dělat špatně ale nevím co, pravděpodobně nějak špatně postupuji a zároveň mi vyšla nějak špatně i podmínka.

tímto mi vyšla kvadratická rovnice a teď jsem měl za to že to musím řešit jako kvadratickou přes Diskriminant a spočítat x1 a x2
Když spočítám x1 tak mi vyjde x=5 což podle výsledků sedí ale ve výsledkách je pouze jedno x a ne x2 to mi vyšlo -2. počítá se vůbec takto dál ? :)
A druhý problém je že podmínky by měli být 2<x<14 a já mam x>2 a x>14.
Děkuji za jakoukoliv odpověd ;)
↑ hooky:
Ano, z druhé závorky je
.
Obě podmínky současně jsou
. Jen pro x z tohoto intervalu má zadaná rovnice smysl.
Ze dvou kandidátů na řešení tuto podmínku splňuje jen x=5.
Ano. Tak jak píšeš.
Hned druhá úprava například není ekvivalentní, pokud se k druhé rovnici nepřipíše ona podmínka, protože:
vyjde kladně i pro x=-2.
Prostě cestou děláš i úpravy typu: Splňuje-li nějaké pevné x rovnici v prvním řádku, potom to stejné x splňuje i rovnici na druhém řádku. Ale ne každé x splňující rovnici z druhého řádku splňuje i rovnici z prvního řádku.