Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mno videl bych reseni takto, vypocitam si impedanci pro kazdou vetev zvlast pomoci daneho vztahu pro seriove zapojeni. Pote bych vypocital impedanci pro cele paralelni zapojeni, pokud budu znat impedance obou vetvi. Tim urcis impedanci obvodu. Bohuzel, o rezonanci v obvode si jiz nic nepamatuji, takze zde napomocen budu jen tezko. Snad pomuze.
Ahoj tak sem zpet prominte ze sem nereagoval uz vcera ale dost brzo sem to zalomil. Jinak diky za vsechny pomoci za pomoci nich sem to tak neak vyresil tak bych potreboval vedet ci to mam spravne, jelikoz se mi neak nezda ze by L v Z1 a C v Z2 nemeli vliv na odpor :)
Tak tady je muj vytvor :
Jinak nemohl byste mi jeste nekdo poradit s tou rezonanci neak vubec netusim co to je... Predem diky
Ksyž jsem to počítal, tak mi výsledná impedance vyšla 10000 ohmů. Podle mě už postup není zcela dobře. Impedance se podle mě nedá takto jednoduše sčítat. Obě paralelní větve mají totiž rozdílné fáze. Když volím postup přes komplexní vyjádření, pak je výsledná impedance
Absolutní hodnota (velikost) tohoto komplexního čísla je rovno výsledné impedanci. Když upravím, tak dostanu

Po dosazení vychází hodnota impedance X = 10 kOhm
Dále k podmínce rezonance. Tato podmínka se obykle určí tak, že komplexní část impedance je nulová. V tomto případě kdy položíme komplexní část rovnu nule, tak výjde po úpravě
Což je shodou okolností Thompsonův vztah. Koneckonců to se dalo čekat, nebo? ten se používá přímo u paralelního zapojení kondenzátoru a cívky.
↑ sazec:
Nepocital jsme to sice, ale u rezonance vetsinou vychazi vysoka cisla. Kdyz jsem se toto tema v elektrotechnice ucil ja..bylo pravidlem, ze vyhazely hodnoty astronomickych velikosti.