Zdravím. Chtěl bych vás poprosit, jestli byste se mohli podívat na tyto příklady a říct mi, jestli je mám vypočítané správně. Pokud ne, tak jestli byste mi to mohli vysvětlit. Dnes jsem totiž chyběl ve škole, a tak nevím, jestli je mám správně. Tady jsou příklady:
(3x-2y)⁶ : (3x-2y)⁴= 1
(5a-b)² : (5a-b)⁶= 1-⁴
18a⁵b^3 : (-2a⁴b)= -9ab²
(-42x⁶y⁷z⁵): (-21x^2y⁵z^3)= 2x⁴y^2z^2
3a⁴3a⁴3a⁴= 27a^12
8a⁴3a²5a^3= 120a⁹
Snad pochopíte zápis. Je to takové nepřehledné. Omlouvám se, ale lépe to zapsat neumím. Předem všem moc děkuji za pomoc.
PS: Jsem tu nový, takže vás všechny zdravím. :)
↑ bender0088.cz:
Ahoj, taky tě zdravím,
není to nepřehledné (ve srovnání s jinými) možná jen to, že nechápu, proč máš něco napsané přímo jako mocninu ² ³ a něco jako ^2 či ^3, ale to je docela přehledné.
(3x-2y)⁶ : (3x-2y)⁴=(3x-2y)² (asi chyba v zápisu ne?)
(5a-b)² : (5a-b)⁶= (5a-b)⁻⁴ (špatně, stejně jako jednička, aby se podíl dvou čísel rovnal 1 musí být stejná)
18a⁵b³ : (-2a⁴b)= -9ab² (to je dobře)
(-42x⁶y⁷z⁵): (-21x²y⁵z³)= 2x⁴y²z² (to je dobře)
3a⁴3a⁴3a⁴= 27a¹² (to je dobře)
8a⁴3a²5a³= 120a⁹ (to je dobře)

Děkuji za opravení chyb. Já jsem to špatně pochopil. Myslel jsem si, že je to stejné jako x⁶:x⁶=1. Pak jsem si ale zkusil ten příklad udělat. Postupoval jsem takhle: pro x platí 4 a pro y platí 7. Pak jsem pokračoval takhle: (3.4-2.7)⁶ : (3.4-2.7)⁴= (-2)⁶ : (-2)⁴= 64 : 16= 4
A ještě bych měl 2 dotazy. Když použiji ten příspěvek od tebe: (5a-b)⁻⁴ tak jak se počítá s tím ⁻⁴? A když mi u nějakého příkladu vyjde např. x⁴:x⁵=x^-1, tak musí se tam to ^-1 psát, nebo stačí pouze x? Díky za odpověď.

Ano. Promiň, byla to má chyba (už jsem ji opravil). Dnes se mi to všechno plete dohromady. To víš, je toho docela dost a musím si v tom udělat pořádek. Ještě bych tě chtěl poprosit, jestli bys mi nemohl pomoci se dvěma příklady (počítal jsem 2 listy plné příkladů, ale s těmito si nevím rady a také bych tě chtěl poprosit, jestli bys mi mohl popsat postup, jak při řešení postupovat). Tady jsou ty příklady:
5x²y⁴ . (28-5x⁴z)=
4a²b. (3a-6)=
A ještě bych se chtěl zeptat na tento příklad:
26m⁶ : 13m²= 2m⁴
Dejme tomu, že jako m dosadíme číslo 2. Pak jsem si to ověřil takhle:
26.2⁶ : 13.2²= 1664 : 52= 32
A tady je druhý způsob: 2.2⁴= 32
Ale když ten první způsob zadám do kalkulačky a to takhle:
26.2⁶/13.2²= 512
Jak tedy ten příklad má správně být? Hledal jsem na internetu a tady na fóru se píše, že pokud je tam větší počet operací násobení a děleno, tak že se postupuje zleva. Když jsem ten příklad zadal na kalkulačce takhle, tak vyšlo:
(26.2⁶)/(13.2²)= 32
Teď to vyjde. Neměl by ten příklad být spíš zapsaný takhle?
(26m⁶) : (13m²)=
Vůbec nevím, jak tedy postupovat. Vždy to vyjde jinak. Na té kalkulačce jsem si to chtěl ověřit, jestli to mám vypočítané správně a vyjde to jen s těmi závorkami.
Předem díky za vysvětlení.
↑ bender0088.cz:
Zdravím,
nalezeno při úklidu (ještě aktuální?)
5x²y⁴ . (28-5x⁴z)=
4a²b. (3a-6)=
půjde o roznásobení závorek, obdobně jak postupuješ například v
. Po roznásobení vznikne ve výsledku výraz s mocninami, který můžeš upravovat podle pravidel s mocninami. Stačí tak pro dořešení?
A ještě bych se chtěl zeptat na tento příklad:
U tohoto zadání hodně záleží na zápisu, také při kontrole, co používáš, je důležité správné použití závorek. Teď bych tomu rozuměla:
,
s použitím závorek: 
Pokud je úloha od učitele, tak si s učitelem upřesní, jak takový zápis myslí, nebo sem dej scan z učebnice. Děkuji, ať se vede.

↑ jelena:
Děkuji za pomoc. S těmi závorkami jsem to díky tvé pomoci pochopil. Ano, musím se zeptat učitele ohledně tohoto příkladu. Protože když ten příklad upravím takhle:
Tak při kontrole by se asi měl počítat takhle:
(jako m jsem si dosadil číslo 2)
(26.2⁶) : (13.2²)= 1664 : 52= 32
A tady je způsob po zjednodušení:
2.2⁴= 2.16= 32
V obou případech máme stejný výsledek.
Když ale zápis bude takhle:
26.2⁶ : 13.2²= 1664/13.4= 128.4= 512
tak je tím pádem toto špatně:
Pokud je ten příklad myšlen druhým způsobem (bez závorek), tak si ho takhle zjednodušit nemohu, protože by pokaždé vyšel jiný výsledek. Mám pravdu?
Děkuji za odpověď.
↑ bender0088.cz:
děkuji, bohužel, tento výsledek není dobře 26m⁶ : 13m²= 2m⁴. I v písemce nebo v domácím úkolu bych raději napsala více závorek, než méně, s rizikem výsledku s chybou.
Úplně nejlepší bude se zeptat učitele.

↑ jelena:
Takže jsem ten příklad vypočítal špatně? Já jsem myslel, že toto je dobře:
(teda pokud by jsme použili závorky).
Udělal jsem tedy někde chybu? Předem díky za vysvětlení.
↑ bender0088.cz:
bude dobře, pokud budou závorky:
(podmínka m není 0). Bez závorek to bohužel není dobře.
Rozumíme se? Děkuji.

↑ jelena:
Děkuji za vysvětlení. Je vidět, že se opravdu vyznáš. :) Dneska jsme si to kontrolovali ve škole a výsledek 2m⁴ byl správně. Ještě jednou moc děkuji.