Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych pomoct s tímto příkladem, jaksi mi nevychází:
Celý objem toho jehlanu je (a*a*v)/3 a od vrcholu toho jehlanu to je třetina takže...(a/3*a/3*v/3)/3 no a toho komolého jehlanu to jsem našel vzorec v tabulkách..tak jsem si učil obsah podstavy -1..to je a*a..a obsah podstavy-2..to je a/3*a/3 a výška to bude 2/3 protože objem to je celek to je jedna to je 3/3, vzdálenost měřená od vrcholu ta 1/3..to je ta výška malého jehlanu a zbytek do těch3/3 jsou ty2/3 a to je výška toho komolého jedhlanu a dosadil do toho vzorce co je v tabulkách pro výpočet objem komolého jehlanu ale nějak mi to nevychází. Má někdo nějakou radu jak na to. Díky moc
Ahoj, já bych řešil takto.
Přes podobnost zjistíš poloměr toho nově vzniklého jehlanu. Pak bude jednoduché zjistit objem - nezapomeň že 2r=a.
Poté zjisti objem celého jehlanu.
Dále objem komolého jehlanu zjistíš tak, že nově vzniklý odečteš od celého.
Nově vzniklý a komolý dáš do poměru. Výsledek 1:26
↑ BboyNicco:
Jestliže je jeden rozměr 1/3 původního, pak pro podobné těleso jsou všechny rozměry 1/3 původních rozměrů. Protože objem (třeba kvádru) je V=a.b.c má ten podobný objem V1=a/3.b/3.c/3=a.b.c/27=V/27
Když si teď řekneš, že velký má třeba 27 j^3. Pak ten malý (podobný) má 1 j^3.
Protože v zadání máš určit poměr komolého jehlanu musíš od velkého odečíst ten malý tj. 27-1=26 a dát to do poměru - tedy 1:26
↑ Honzc:
a to tak můžu udělat.. i když je velký 1 a malý v/27 obrátit to? A nešlo by to i kdybych si určil objem toho komolého jehlanu..to by taky šlo..Obsah té jedné podstavy by byl aˇ2 a té druhé podstavy aˇ2/9 no a výška by byla 2v/3 když výška toho malého je v/3..mohlo by to tak být kdybch to hodil do vzorce pro výpočet komolého jehlanu?
↑ BboyNicco:
Objem komolého jehlanu se počítá podle jiného vzorce, než uvádíš.
Takovéto (poměrové) úlohy jsou založeny na tom,
že u poměrů ploch obrazců, které mají poměr délkových rozměrů
, (jsou si podobné) je poměr jejich ploch 
a u objemů jeten poměr 
To znamená, že tebe vůbec nemusí zajímat konkrétní vzoreček pro výpočet plochy nebo objemu. Takže takový test se dá dělat rovnou "z hlavy"