Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ lenis:
Nikdy jsme tuhle látku ve škole nerozebírali podrobně, ale já bych postupoval následovně:

Tak doufám, že to je dobře, snad to někdo, kdo tyto věci studuje, potvrdí.
Pokud se rovnítko nesmí používat, tak mi to prosím odpus?te.
↑ BrozekP: Ahoj. Muzu potvrdit tvuj pristup. Dokonce i to rovnitko se casto pouziva a je to korektni, pokud uvazime, ze symbol treba 7 je jen zkratka za tridu rozkladu
. Pak 7 samo se nazyva reprezentantem dane tridy. Neni nikde psano, ze za reprezentanta musim vzit nejake "male" cislo, proto napri. 7=26 v
.
Obecne
jsou s prirozenym operacemi
a
okruhy, resp. obory integrity, resp. telesa (zalezi na n). Taktez kazda
je komutativni grupa, stejne jako
, kde "krizkem" se znaci invertibilni prvky (napr. pro prvociselne n to jsou vsechny nenulove). Kdyz se podivame jen na
, tak nam to umoznuje pouzivat pojmy jako rad prvku, coz vede pozdeji na Eulerovu funkci, ktera umoznuje relativne efektivne vycislovat prave takove mocniny. Dokonce tady v tomto konkretnim prikladu jsme ji ani nepotrebovali, vystacili jsme bohate s tim, ze 7 je radu 3, tedy
, a proto
. Podobne u osmicky, pripadne si staci vsimnout, ze
a dale vyuzit jiz spocitaneho. Jakmile mame tyto mocniny, presumene se z pocitani v grupe invertibilnich prvku do celeho telesa, tedy umime aplikovat plus a mame stesti, ze nam vysla nula. Pak se s 12 v exponentu ani nemusime zabyvat. Kdyby nula nevysla, tak bychom postupovali stejne jako na zacatku pri vycisleni mocniny (byva vhodne najit rad zakladu mocniny, mocnence, a tim snizit exponent).
Dale bych chtel podotknout, ze prirozene operace plus a krat jsou obycejne restrikce, ktere vznikaji pri faktorizaci okruhu. No a protoze
vzniklo faktorizaci celych cisel, tak vse, co plati v celych cislech s jejich plus a krat, take plati v kazdem
s jeho plus a krat. Tedy intuitivne receno: v techto prikladech mohu pocitat jako v celych cislech, dokud se mi chce, a mohu pouzit modularni aritmetiky, kdykoli se mi chce.