Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Mám takový příklad, který se mi stále nedaří dořešit.
Pustím ocelovou kuličku o průměru 20 mm do trubice o delce 5m naplněné vodou a chtěl bych spočítat za jak dlouho se dotkne dna trubice, tedy výsledný čas v sekundách a to samé u trubice naplněné vzduchem jde to ?
Chtěl bych to i s odpory, aby se to pokud možno blížilo realitě.
Pokud by jste mi byli schopni nabídnout vzorec byl bych vám moc vděčný.
↑ Andrejka3:
Děkuji moc za odkaz, něco podobného mi už nabídl i uživatel ↑ LukasM3: ale všude tam je jen odporová síla, ja bych potřeboval nějak vypočítat ten čas toho dopadu abych to pak mohl porovnat.
↑ agnusxx:
Pak lze sestavit diferenciální (pohybovou rovnici) z druhého Newton zákona a spočítat její trajektorii.
Bohužel nemám teď čas. Možná to zkusím zítra.
↑ agnusxx:
Něco podobného už se tady řešilo, jenže to nemůžu najít.
Idea je takováto:
, kde 

z počátečních podmínek
dostaneš 

a nyní 
a spočítáš integrál, započítáš počáteční podmínky - nejspíš něco jako
a je to.
Edit: Teď mě napadlo, že v kapalině se bude asi muset provést oprava o vztlakovou sílu. Ale ta je konstantní, takže na principu výpoštu se nic nezmění.
↑ zdenek1:
Díky moc! Něco takovýho jsem hledal, akorát bych se chtěl zeptat ješte na pár dotazů abych měl jasno:
1. Mohl bych poprosit o rozepsání, moc o diferencialkach nevim, g předpokladam je gravitační zrychlení, ale co je třeba to "A", "k" to "-e" je euler ?
2. k vypočítaní toho času dopadu mi stačí ten poslední integral co jste napsal ? nebo se k němu musím dopracovat postupně podle toho jak jste psal všechny vzorce?
3.Nechybí tam někde zohlednit hustotu prostředí ? abych pak mohl spočítat jak pro vzduch a vodu ?
4.Někdo mi říkal že se tento výpočet dá v excelu udělat bez dif. rovnice, jen na bazi logiky myslíte že by to šlo ?
Děkuji moc.
↑ agnusxx:
Výpočet se dá udělat i v Excelu. Něco o tom je Tady
Kdysi jsem na to dělal program (šikmývrh s odporem prostředí) a v něm mi vychází:
voda: dopadová rychlost vd=2.07m.s^-1, t=2.56 s
vzduch: dopadová rychlost vd=9.84m.s^-1, t=1.01 s