Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2012 15:08

_Mitsuki
Reputace:   

Geometrie- Konstrukce trojúhelníku

Ahoj, potřebovala bych poradit s úlohou:
Sestrojte trojúhelník ABC, je-li dáno: c= 8 cm, $v_{c}$ = 3 cm, $\gamma $ = 90° .     Proveďte rozbor, zápis konstrukce, konstrukci a určete počet všech řešení.

Děkuji za pomoc ^_^.

• (téma jako vyřešené označil(a) _Mitsuki)

#2 20. 03. 2012 20:07

epi
Reputace:   

Re: Geometrie- Konstrukce trojúhelníku

nejdříve si udělej stranu c. $v_{c}$ je 3 centimetry, víš tedy, že vrchol C je od strany c (úsečky AB) vzdálen 3 cm (leží někde na rovnoběžkách se stranou c, které jsou od ní vzdáleny 3cm). Úhel u vrcholu C je 90° a co je množinou všech bodů, ze kterých lze body A a B vidět pod tímto úhlem...?
PS: pozor na počet řešení

#3 20. 03. 2012 21:07

_Mitsuki
Reputace:   

↑ epi: To jsem sem asi měla taky napsat,ale všechno co jsi mi vysvětlil jsem už věděla, jenom že právě nevim co je ''množinou všech bodů,ze kterých lze body A a B vidět pod tímto úhlem?''
Taky mě napadlo,že musim nějak zjistit, kolik cm bud měřit jedna jeho odvěsna,aby to šlo narýsovat,ale nevim jak to zjistit.Zkoušela jsem Pythagorovu větu,ale nevycházelo to.

#4 20. 03. 2012 21:23

janca361
.

↑ _Mitsuki:
Množnou všech bodů se myslí Thaletova kružnice, úhel je 90°.
Není nutné nic počítat!

#5 21. 03. 2012 13:02

_Mitsuki
Reputace:   

↑ janca361: Jééé díky moc.. Na Thaletovu větu jsem zapomněla ^_^ ( bude to tím,že jsme ve škole neměli geometrii asi rok).

Zápatí