Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Čaute teprve se začínam učit aplikaci určitého integrálu a potřeboval bych pomoc a trochu vysvětlit jak mam v daných příkladech postupovat:)
mam zadání : Vypočtěte obsah rovinného obrazce ohraničeného
podle řešených příkladů musím udělat graf tak ho mám snad dobře 
poradil by mi někdo prosím jak mám nasledně pokračovat ???
↑ cs.pata:
Ahoj.
Geometrická interpretace integrálu z f od a do b pro a<b je obsah plochy pod grafem f.
Co se pak stane, když 0<f<g na I=(a,b) a pocitas
?
Edit: pokud si toto rozmyslíš, myslím, že na zbytek přijdeš.
↑ Andrejka3:jo ja rozumim že se odečte podgraf funkce f(x) od podgrafu funkce g(x) ale já nevím jak mám získat ty meze a,b ???
↑ cs.pata:
To jsou průsečíky fcí
- jejich x-ové souřadnice. Dají ti meze integrálu.
aha, vidím problém.
Je zadání správně? Mě vychází, že ta přímka je tečnou k té parabole v bodě x=1. A tobě?
edit: Pak ale žádný obrazec konečného obsahu jimi není ohraničen.
↑ cs.pata:
průsečíky splňují obě rovnice (fční předpisy) zároveň tj.

. viz ↑ Andrejka3:
↑ Andrejka3:asi bude špatně zadáni bud špatně napsala zadání učitelka a spletla se nebo jsem ho špatně opsal z tabule
↑ cs.pata:
Asi ano, nebo může být nekompletní. Třeba tam chybí ještě další věc, co to má ohraničovat, např. by se hodila přímka x=0.
↑ Andrejka3:promin, ale aspon vidím jak by se měli ty příklády řešit, musím si zopáknout ty grafy funkcí :) tak díky za snahu a promin za nekompletní zadání
Stránky: 1