Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
Mám příklad:
Najděte dvě grupy konečného řádu, které nejsou izomorfní a mají stejný počet prvků všech řádů.
Existují vůbec takové?
Možná tomu není dobře rozumět, tak ještě trochu těžkopádněji:
Označme pro nějaké přirozené n a nějakou (konečnou) grupu G .
Hledám takové dvě neizomorfní, konečné grupy G,H, že pro každé přirozené n.
Pozorování: Musí být .
Nemohou být obě komutativní, jinak by byly izomorfní - to, myslím, plyne z důkazu Frobenius-Stickelberger věty (klasifikace konečných komutativních grup). viz též lemma 1.64 ve skriptech.
Prosím,
máte někdo nějaký nápad?
Jinak, jde o příklad 134 ze sbírky.
edit: link na sbírku.
↑ Andrejka3:
Přijde mi to jako docela zajímavá otázka, zda uvedená podmínka stačí na existenci izomorfismu.
Zkusím si projít pár konečných grup a třeba budu mít štěstí a na něco narazím (pochybuju :D).
Zdravím,
takové grupy opravdu existují, například grupa a druhá grupa je grupa matic s na diagonále, pod diagonálou a jiné prvky jsou ze . Obě grupy mají exponent 3, ale jedna je abelovská, kdežto druhá není, tzn. nejsou izomorfní.
↑ ruamaixanh:
Ahoj, díky za odpověď.
Tohle by mě nenapadlo.
Samozřejmě mi to stačí takhle, ale zajímalo by mě, jak jsi k tomu došel. Nějak to jde vidět? Něco za tím je? :)
Ahoj,
přiznávám, že jsem jenom hledal ve vyhledávači http://answers.yahoo.com/question/index … 955AACoWtr
↑ ruamaixanh:
Skvělé!
Díky.
edit:
Ověření:
Grupa je cyklická a každý její prvek. který není jednotkový ji generuje, tedy má řád 3. Odtud, grupa má jeden prvek řádu jedna a 26 prvků řádu 3.
Grupa všech matic 3x3 nad tělesem s jedničkami na hlavní diagonále, a nulami pod ní:
Je třeba ověřit, že řád libovolného nejednotkového prvku této grupy je 3.
volme , aspoň jeden různý od nuly a mějme matici:
1 a b
0 1 c =x, budu značit jen netriviální tři prvky
0 0 1
2a (2b+ac) =x^2 aspon jeden element je nenulový.
2c
3a (3b+3ac) =x^3 = E (jednotkova matice)
3c
PS: museli jsme hledat mezi grupami, jejichž řád není ani p ani p^2, kde p je prvočíslo, aby nebyly automaticky komutativní. Taky je výhodné vzít právě jednu z nich komutativní, protože pak zřejmě nemohou být izomorfní (pokud věříme, že taková dvojice grup existuje). Tak tady je jedna komutativní grupa řádu p^3. Ale nevím, jestli bych k tomuto příkladu nakonec došla.
A protože nechci být nepřítelem polopřímého součinu grup, mám tu ještě cvičení navržené kolegou z fóra:
a polopriamy sucin ( semi-direct) kde definovany ako
to je příklad podobný předchozímu - dvě neizomorfní grupy se stejným počtem prvků všech řádů.
Když jsem to tu napsala, bude mě to nutit to nakonec dopočítat :)
↑ Andrejka3:
Ahoj, len mala poznamka:
Ak chces skutocne najst grupu
kde definovany ako
pouzi znamu vetu
V cyklickej grupe, grupa automorfizmov je isomorfna z grupov inverznych prvkov v okruhu
( to sa mi zda jedina mozna tazkost na jej vyjadrenie)
↑ vanok:
Díky za asistenci a rady. Myslím, že k tomuto nebudu další potřebovat, dokud to sama neprojdu. Jen teď potřebuju čas a klid na to si to rozmyslet. Momentálně dělám trochu jiné věci z grup, ale zanedlouho se k tomu vrátím a napíšu, že tomu rozumím a na co jsem přišla.
V cyklickej grupe, grupa automorfizmov je isomorfna z grupov inverznych prvkov v okruhu
No, jestli to je jednodušší cesta, pak ji zatím nepoužiju - neprobrala jsem ještě okruhy.
Někde je chyba, protože když onu grupu, chci najít z definice, chci si nejdřív ověřit některé věci:
(1): : to je pravda, protože zobrazení
je zřejmě bijektivní. Je to grupový homomorfismus díky komutativitě v .
(2): je grupový homomorfismus: to není pravda, protože pokud si zvolím libovolné , je na jednu stranu
, kdežto
. Protože v existuje prvek s řádem vyšší než dvě, není vždy .
Stránky: 1