Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, chtěl bych se zeptat na správnost řešení následujících dvou příkladů:
a)
V senátu USA je 100 senátorů, přičemž vždy dva jsou ze stejného státu Unie. (USA má 50 států) Kolika způsoby je možné sestavit 4 členný výbor pro ochranu hospodářské soutěže, kde musí býti alespoň
jedna dvojice senátorů z téhož státu?
řešení: C(50,1)*C(98,2) = jedna dvojice
C(50,2) = dvě dvojice
Pak mě napadlo výsledky kombinací sečíst, ale už v tom prvním se může stát, že tam budou obě dvojice, takže nevim...
b)
Kolika způsoby můžeme vybrat čtyři políčka na šachovnici tak, aby žádná dvě neležela v témže sloupci?
řešení: C(64,4)-8*C(8,4) jakože od všech trojic odečtu ty, které leží ve stejném sloupci, ale nevím jestli je to dobře, spíš to byl takový momentální nápad...
Díky za rady a ještě bych se chtěl zeptat, jestli není někde na netu nějaká sbírka i s výsledky či přímo řešené příklady právě z kombinatoriky a pravděpodobnosti. Už jsem něco našel, ale buď je to strašně lehké, nebo extrémní:-)
a) skoro jo, ale výsledky je potřeba odečíst: C(50,1)*C(98,2) - C(50,2). Případy se dvěma dvojicemi jsou totiž v prvním výsledku zahrnuty dvakrát. Říká se tomu princip inkluze a exkluze.
b) tvoje řešení mi moc nedává smysl. Napadá mě vybrat sloupce C(8,4) způsoby a v nich vybrat pole celkem 8^4 způsoby.
↑ NetFenix:
b)
první políčko mohu vybrat 64 způsoby a ten sloupec vyškrtnu
druhé políčko už tedy mohu vybírat jen ze 56 políček a zase zruším v celém sloupci
třetí už jen z 48 a čtvrté z 40
celkem tedy 64*56*48*40 bych řek já