Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj , mám problém s touhle úlohou .... dík moc za pomoc
Pan Novák si za večer vydělal o čtvrtinu víc než pan Dung. Pan Dung za večeři utratil 20 % svého výdělku, pan Novák utratil stejnou částku.
Kolik procent svého večerního výdělku utratil pan Novák?
A) 16 %
B) 18 %
C) 20 %
D) 25 %
E) jiné řešení
Ahoj ↑ Cooler:
zarobky:
Dung X 100%
Novak 1,25X 125%
utraty
Dung 20% z X,cize 0,2.X mu ostava 80% z X, cize 0,8.X
Novak utrata 0,2.X, mu ostava 1,25.X-0,2.X= 1,05.X
1,05.X je z 1,25X 84% z jeho platu (lebo 1,05/1,25=0,84)
Cize Novak minul16% jeho platu....odpoved A)
OTAZKA: to skutocne sa na maturite davaju taketo otazky, alebo je to zart????
↑ Hanis:,↑ zdenek1:,
Prepacte, to som nevedel. No mne sa zdalo, ze uz aj napriklad ze vo Fr klesa uroven, no vsak je to daleko od tychto maturit.
No ak chcete mozem vam poslat adresy kde su take maturity.
↑ vanok:
Dobrý den, dovoluji si reagovat na Vaši otázku. Jsem téměř 15 let ze školních lavic a musím říct, že matematika je pro mě, letošního maturanta, kámen úrazu. Ne každému se zdá tak jednoduchá jako Vám. Zaplat bůh, že jsem na tyto stránky narazila, dost často zde hledám a čerpám... děkuji za ně! :-)
Ahoj ↑ ridomka:,
Iste vsetko zavisi na programoch. A na tom co sa vyucuje. No tak ci tak ma to prekvapilo...to cvicenie. A ja som sa chcel len informovat...
A tak teraz viem.
Prajem vela uspechov k maturite a vseobecne v zivote.
Ahoj ↑ Kal.1:,
Akoze nam ide o situaciu pana Novaka, treba vo vypocte, uvazovat udaje co jeho tykaju.
Akoze jeho plat je 1,25X, a mu ostane po utratach 1,05X, ktore su 0,2X... Pozor: netreba padnut do pasce, a pouzit udaje co sa tykaju pana Dunga ( ktore tu sluzia, len na urcenie platu pana Novaka)

↑ vanok:
Zdravím
Ale úvahou jde zjistit, že procento pana Nováka bude:
1) Je jasné, že procento Nováka bude menší než 20
tedy z uvedených možností lze uvažovat o odpovědích:
A B E
↑ Cheop:
Pozdravujem.
Ako som to vyssie ukazal ide o 16%,
Vsak mame 
Chcel som kolegyni naznacit ↑ Kal.1: ze jedine udaje co treba pouzit vo vypocte su tie co sa tykaju pana Novaka.

↑ zdenek1:
A to ještě abys tou maturitou prošel k tomu stačila 1/3 možných bodů