Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, zajímalo by mě, co znamená osová a středová souměrnost. Např u kruhu- když najdu střed a přesnéj to jakkoli převrátím tak furt to na sebe ,,padne,, ( mám pravdu ?) a co znamená osová? Že se překlopí přes osu? Ale jak tu osu najdu?

↑ Praha505:
Středová souměrnost znamená, že "objekt" je souměrný podle bodu (středu) - střed souměrnosti
Osová souměrnost znamená, že "objekt" je souměrný podle přímky (osy) - osa souměrnosti
Tu osu si můžeš představit jako prehyb na papíře, takže v případě kružnice musí procházet středem , v případě čtverce je to uhlopricka nebo osa procházející středy protejsich stran....

↑ Praha505:
Podívej se na obrázek:
Základní čtverec ABCD a tento čtverec je:
a) Osově souměrný podle modré přímky (osy) =A'B'C'D'
b) Středově souměrný podle bodu S (bodu) Á_1'B_1'C_1'D_1'
↑ Cheop:
Aha, toto tomu obrázku už rozumím, ale kudy pak mám vést tu osu, pokud mám rozeznat co je a co není osově či středově souměrné? - to si můžu kdekoli udělat osu a přes ní nanést body ve stejné vzálenosti nebo jak psal -SIROGA- že je to ten přehyb? jak zjistím kde vede ta osa u složitějšího útvaru?