Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
mám tu takový příklad pěkný :))
"Je dán trojúhelník ABC a=6cm, b=4cm, c=8cm ... Na straně AB leží bod M tak, že obsah trojúhelníku ABC je dvakrát větší, než obsah trojúhelníku MBN, kde
... Vypočítejte délku úsečky AM."
Měl jsem plán získat
a když bych pak odečetl tuto hodnotu od AB mám výsledek :)
mno vyjádřil jsem si teda 
Pak jsem se pokusil z podobnosti trojúhelníku vyjádřit
, které neznám pomocí známých, došel jsem sem:
Ale pořád mám moc, moc neznámých :) Díky!

Díky za tip, zkusil jsem to, ale nevyšlo :D 
Z kosinovky úhel gama:

pak další cosinovka na získání
, my ale vychází
, což je blbost ... :)
hm, hm ... jdu na to někde špatně? .) Díky
↑ FlyingMonkey:
Zdravím,
s kolegou ↑ Hanis: případně dodiskutujte jeho návrh. Mně se zda pohodlnější použití Heron. vzorce..
Strany malého trojúhelníku mohu vyjádřit přes strany velkého ABC pomoc koeficientu stejnolehlosti:
např.
a po dosazení do vzorce pro S mám rovnici s jednou neznámou
. Atd.

Ahoj. Předně se omlouvám za pozdní odpověď - snad je ještě aktuální.
Veličiny většího trojúhelníka budu značit indexem v, malého indexem m.
Zavedu koeficient podobnosti k, takže:

Podle ↑ Hanis::

Pokrátím siny, protože podobnost zachovává úhly a malé strany vyjádřím jako velké*koeficient:
Strany se zkrátí a ty vypočítáš koeficient, poté by už neměl být problém :-)
↑ Hanis:
děkuji. To je zajímavý úkaz - přes každý způsob vyjádření obsahu dojdeme k faktu, že poměr obsahů plošných útvaru se rovná druhé mocnině koeficientu homotetie (což bychom dokazovat nemuseli :-)
Ale pro samotný výpočet obsahu nového trojúhelníku přece jen bych se přimluvila za Herona.
Kolegovo téma jsem včera našla při úklidu a pokud kolega si neudělá pořádek v tématech a nepooznačuje téma za vyřešená, tak ho nechám na týden přeřadit do jiného oddílu :-) Zítra večer zkontroluji.