Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 18. 04. 2012 15:24

frank_horrigan
Příspěvky: 938
Reputace:   31 
 

Re: dilatace času

Zdravím v tématu,

jen takovou zajímavou poznámku, která ve mně zůstala od dětsví, když jsem četl práce pana Grygara. V jedné z nich (přesný zdroj neuvedu, nepamatuju si) to vysvětloval zjednodušeně tak, že

mějme dvě stanice, které umí přijmout a odeslat nadsvětelně rychlé částice, a obsluha těchto stanic se domluvila, že druhá stanice odešle svůj tachyon (ta hypotetická částice) zpět v okamžiku přijetí tachyonu A. Načrtněme si tedy časovou osu:

T = 0:00 - stanice A odesílá tachyon
T = 0:05 - stanice B příjmá tachyon, a odesílá svůj zpět
T = -0:05 - stanice A přijmá tachyon z B

Jak je vidět, zajímavý paradox, kdy stanice A obdrží tachyon ještě předtím, než odeslal svůj! Samozřejmě, co se dělo na stanicích, a co ukazovaly hodiny ať už na stanicích, nebo "připevněné" na tom tachyonu nikdo uspokojivě vysvětlit neumí, jsou to jen zajímavé hypotézy (ale fungují dobře na blbnutí hlav určitým typům děvčat).

Ovšem - tedy dle této hypotézy, po překonání rychlosti světla čas bude plynout zpátky, ovšem zase relativně k pozorovatelům - viz stanice B, která očekává tachyon a dostane ho "podle plánu", avšak na stanici A se mezitím dějou "divné" věci :)

No, upřímně řečeno, ono už jenom "hraní" si s časem podle současných teorií je dost těžko filozoficky stravitelné téma, ale chtěl bych vidět, až někdo přijde na způsob, jak překonat rychlost světla (škoda, že se toho asi nedožiju) :)


The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

Offline

 

#27 18. 04. 2012 21:14

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

2) no, to jsem někde slyšel, jak si Einstein představoval, že by vletěl do hodin, které ukazují 12 :00 rychlostí C. V tom případě by letěl s tím paprskem a furt by viděl 12 : 00. ( ovšem podle klasických vzorců nelze, čitatel by se dělil nulou, což je nepřípustné :-)   )

3) nutně to vědět nepotřebuji, jen mě to napadlo a říkal jsem si, zda to někdo neví.     

4) btw kté jedničce, co znamená když letím do minulosti?

5) a ještě jedna otázečka: když vezmeme v potaz doplerův jev který zapříčiňuje zvětšování a zmenšování vlnové délky tak  pokud se vlnová délka zmenší, tak se zvětší energie toho paprsku ne?


6) jeden dotaz, mimo debatu- četl jsem o černé díře, která má kolem sebe horizont událostí,  takže v tom případě nelze vidět černou díru a zdá se nám, jakoby něco ( planeta, hvězda..) obíhala kolem ,,ničeho,, . A pokud něco vtáhne do nitra, tak to potom vyzáří v podobě rentgenového záření a já se ptám, jakto že to záření unikne z horizontu událostí? buď se to vyrařuje před horizontem nebo rengenové záření má v sobě větší enerii než světlo a proto překoná gravitační sílu, kterou způsobuje černá díra?


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#28 20. 04. 2012 03:29

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ frank_horrigan:
Ono to je jedno s druhým. Princip kauzality je jedním z pilířů konzistence současné teorie relativity.

Já osobně chápu rychlost světla jako svým způsobem nekonečnou.
Poletím-li rychlostí 0,99c, dostanu se na nejbližší hvězdu (Proxima Centauri ve vzdálenosti 4,22 sv. roku) za 217 dní. Zvednu-li rychlost na 0,99999c, budu tam za 6,9 dne. Existují velmi rychlé částice kosmického záření, které tuto vzdálenost překonají za méně než jednu milisekundu. Není zde žádný limit. Čím rychleji poletím, tím dřív tam budu.
Je potřeba říct, že tyto úvahy platí pro vlastní čas letícího objektu. Je to čas, který naměří vesmírný cestovatel na svých palubních hodinách.


↑ Praha505:
3) Vědět a vědět je rozdíl. Je to relativní. Já si myslím, že to nevím.

4) Řekl bych, že je to věcí definice resp. dohody, aby nemluvil každý o něčem jiném. Minulosti vlastní, nebo někoho jiného? A co je to vlastně let časem?

5) Ano.

6a) Představ si, že bychom měli absolutně tmavou (dokonale matně černou) cihlu. Byla by vidět? Samotná cihla určitě ne, ale přesto bychom věděli, kde se nachází a kolik místa zabírá. Kdyby kolem té cihly obíhala myš, řekl bys, že obíhá kolem ničeho?

6b) K vyzařování dochází nad horizontem událostí. Na vlnové délce světla nezáleží. Jinak by byl horizont událostí pro každou vlnovou délku jiný.

Offline

 

#29 24. 04. 2012 16:20

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

↑ medvidek:

,, Poletím-li rychlostí 0,99c, dostanu se na nejbližší hvězdu (Proxima Centauri ve vzdálenosti 4,22 sv. roku) za 217 dní. Zvednu-li rychlost na 0,99999c, budu tam za 6,9 dne. Existují velmi rychlé částice kosmického záření, které tuto vzdálenost překonají za méně než jednu milisekundu. Není zde žádný limit. Čím rychleji poletím, tím dřív tam budu.  ''

z toho odvozuji toto - když letíme tou velkou rychlostí, tak se vše smrští a my ( pozorovatel v raketě)  vidíme svoji raketu normální, takže můžeme přeletět   X světelných let  za jednotku času.  Ale pozorovatel na Zemi vidí, že se naše raketa smrštila , takže X světelných let urazíme za větší jednotku času.  - je to dobrý příklad pro dilataci času a kontrakci délek zároveň? protože málokdo si představí  světelné hodiny v buňkách atd ( takto to bylo vysvětleno v jedné knize- ty hodiny světelné  )

6) děkuji za tu černou díru :-)  a to kolem- ničeho - jsem psal do uvozovek protože vím, že nic neexistuje a bylo to myšleno řečnicky :-)


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#30 26. 04. 2012 02:33

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ Praha505:
Příklad by to byl určitě dobrý, ale nějak nerozumím tomuto zdůvodnění:

No pozorovatel na Zemi vidí, že raketa se smrštila, takže X světelných let urazíme za větší jednotku času.

Offline

 

#31 26. 04. 2012 15:58

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

↑ medvidek:

No, že pozorovateli v raketě se bude zdát, že se vše smrštilo okolo něj ( a tudíž se překová větší vzdálenost za jednotku času) , a pozorovateli na Zemi se bude zdát, že se smrštila pouze raketa a pokud se smrštila raketa, tak je jasné, že X vzdálenost překoná za větší čas.

Vlastně čím větší rychlost, tím se okolní prostor více smrští a tím urazíme větší délku  a zase pro pozorovatele na  Zemi, který to vidí takto , čím větší rychlost, tím urazíme méně za jednotku času - je to tak?


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#32 26. 04. 2012 19:57

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ Praha505:

Dilatace času:
Pozorovatel na Zemi může pomocí vztahu pro dilataci času odvodit, o kolik zestárne cestovatel na raketě, než urazí vzdálenost od hvězdy A ke hvězdě B.
(cestovatel bude stárnout gama-krát pomaleji než pozemšťan)

Kontrakce délek:
Cestovatel na raketě může pomocí vztahu pro kontrakci délek odvodit to samé, tj. o kolik zestárne, než urazí vzdálenost od A do B.
(bude muset překonat gama-krát kratší vzdálenost než naměřil pozemšťan)


V obou případech je výsledný efekt stejný. Jedná se o ten samý děj, akorát popisovaný různým způsobem z různých inerciálních soustav.

Offline

 

#33 27. 04. 2012 20:52

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

↑ medvidek:

jelikož je to stejný děj, akorát záleží jaký pozorovatel to vidí, tak z toho vyvozuju, že kontrakce délek a dilatace času probíhá pouze u rakety ( jen v ní se stárne pomaleji) - a co by se stalo, kdyby letěla rychlostí C i Země i raketa? byly by potom jejich roky stejné ? ( stáří lidí )


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#34 28. 04. 2012 00:55

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ Praha505:
Zkus se zamyslet nad tim,  ze  vsechny inercialni soustavy jsou z hlediska fyzikalnich zakonu rovnocenne. Nelze tedy rict, ze dilatace/kontrakce probiha pouze u rakety. Zalezi pouze na VZAJEMNE rychlosti soustav. Z toho plyne, ze cestovatelum na rakete se to musi jevit uplne stejne - ze Zeme je "smrsknuta" a ze cas na Zemi plyne  pomaleji nez v rakete. Kdyz oba poleti stejnou, treba i velmi vysokou rychlosti, bude jejich vzajemna rychlost nulova. Relativisticke jevy budou moci pozorovat treba na nekom jinem, ale ne na sobe navzajem.

Dost nepochopitelne,  ja vim,  chce to vice casu stravit studiem teorie a projit co nejvice resenych prikladu.

Nekolik dnu budu mit internet pouze v mobilu, tak se predem omlouvam za strucnost.

Offline

 

#35 28. 04. 2012 11:06

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

No, myslel jsem to tak, že pozorovatelé z obou soustav uvidí to samé, ale ve skutečnosti bude stárnout pozorovatel pouze v raketě. Napsal jsem to blbě :-)
Jinak co kdyby Země letěla jedním směrem a raketa opačným? furt by byla jejich vzájemná rychlost nulová? pokud né, tak by každý letěl rychlostí C a vzájemná rychlost by tedy byla 2C - ale to nejde, takže jak velká by byla?

- pokud by relativistické děje nepozorovali na sobě, takže by stárli oba stejnou rychlosti?  A ostatní pozorovatelé z planety B, C. D. E atd... by je viděli, že stárnou pomaleji?


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#36 01. 05. 2012 01:56

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ Praha505:
Když jsou rychlosti opačně orientované, tak se Země a raketa buď k sobě přibližují, nebo od sebe vzdalují. Vzájemná rychlost pak samozřejmě není nulová.

Pro skládání vysokých rychlostí platí obecnější vztah než ten, na který jsme běžně zvyklí. Klasický vztah $u=v_1 + v_2$ je dostatečně přesný jen pro nízké (nerelativistické) rychlosti, kdy se kontrakce/dilatace téměř neprojevuje.

Ze základních předpokladů STR lze odvodit obecnější vztah pro relativistické skládání rychlostí:
$u=\frac{v_1+v_2}{1+\frac{v_1v_2}{c^2}}$
V krajním případě, když $v_1=c$ nebo $v_2=c$, je výsledná rychlost $u=c$, jinak je vždy $u<c$.
Je také vidět, že pro malé rychlosti se jmenovatel ve vzorci blíží k jedné a vztah dává stejný výsledek jako klasický součet rychlostí.

Jinak všimni si, že do úvahy o proti sobě letících objektech Země - raketa jsi nenápadně "zamontoval" i sebe, coby představitele třetího inerciálního systému, vůči kterému se pohybuje jak Země, tak i raketa rychlostí $v$. Pak z tvého pohledu se budou opravdu blížit k sobě rychlostí $2v$, což může být větší než $c$. Na tom ale není nic zvláštního, protože se jedná o skládání rychlostí ve stejném (tvém) inerciálním systému.

Offline

 

#37 01. 05. 2012 19:42

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

Ten vzorec na skládání rychlostí znám, ale ještě jsem nezjistil, zda můžu do $V1$ a do $V2$ dávát rychlost v jednotkách třiba km/h a přitom mít $C$ v km/s.  jinak Pokud budu na Zemi  a poletím rychlostí $C$  a budu dohánět raketu letíí rychlostí $C$, tak mi příjde, že naše vzájemná rychlost je 0 ne? budeme jakoby oba stát z mého pohledu na Zemi - nebudeme se přibližovat ani oddalovat. a pokud poletí od sebe, tak bude vzájemná rychlost určená podle vzorce?


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#38 02. 05. 2012 18:29 — Editoval Praha505 (02. 05. 2012 19:15)

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

chtěl bych se zeptat ještě na -t- a na -t0-  pokud podle   pozorovatele na raketě děj trvá 3 min tak na Zemi by mělo trvat 5 min a mě zajímá , zda to bude  t0 = t  x  L.faktor nebo  t= t0 x L.faktor
Protože t0 je čas, který plyne někomu jinému, tak mohu soudit, že mě děj  na raketě  trva 3 min ( namereny mýma hodinama )  t= 3  a zajímá mě čas na Zemi takže  t0= ?  takže t0 =t x L.faktor

Pokud budu vědět dobu trvání na Zemi t0= 5 min, tak mě bude zajímat, jak dlouho to bude trvat mě takže to bude t= t0 : L. Faktor ?   
Mám to správně?



je dobře odpověď na otázku _ 2)    Na kosmické lodi, která letí rychlostí 0,8c trvá děj 3 minuty. Jak dlouho trvá tento děj  z pohledu pozorovatele na Zemi? děj trvá 5 minut?   otázku jsem vytvořil já, tak chci vědět, zda je dobře zformulovaná- děkuji :-)


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#39 03. 05. 2012 02:53

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ Praha505: (k příspěvku #37)
Protože v daném vztahu jsou jen rychlosti, můžeš si zvolit jednotku rychlosti jakou chceš (třeba i uzel). Ale pak tyto jednotky musíš použít všude (pro v1, v2 i c) a výsledná rychlost bude také v těchto jednotkách.

Výhodné je jako jednotku použít rychlost světla. Bude-li například v1=0,5c a v2=0,8c:
$u=\frac{0,5c+0,8c}{1+\frac{0,5c \cdot 0,8c}{c^2}}=\frac{1,3c}{1,4}=0,93c$

Píšeš:

Pokud budu na Zemi a poletím rychlostí $C$ a budu dohánět raketu letící rychlostí $C$, tak mi příjde, že naše vzájemná rychlost je 0 ne?

Poletíš rychlostí C vůči Zemi? Pak neříkej že jsi na Zemi. Nebo chceš jen říct, že poletíte ty i raketa stejnou rychlostí C vůči Zemi? Nebo poletíte všichni tři (ty, Země i raketa)? Pak mi tam ale chybí někdo čtvrtý, kdo může zkonstatovat, že vůbec někam letíte.


----------------------------------------------------------

Představ si například, že od Země se vzdaluje raketa A rychlostí $v_1$. Touto rychlostí se také vzdaluje Země od rakety, proto lze mluvit o $v_1$ jako o vzájemné rychlosti Země a rakety A. Dále mějme druhou raketu B, která se od Země vzdaluje rychlostí $v_2$, ale opačným směrem. Podobně tedy je $v_2$ vzájemnou rychlostí Země a rakety B.
Podle pozemšťanů se tyto dvě rakety od sebe vzdalují rychlostí $v_1+v_2$. Podle cestujících na raketě A se raketa B vzdaluje od rakety A rychlostí $u$:
$u=\frac{v_1+v_2}{1+\frac{v_1v_2}{c^2}}$
Stejně tak podle cestujících na raketě B se raketa A od nich vzdaluje rychlostí $u$. Je to tedy vzájemná rychlost vzdalování raket. Na definování rychlosti $u$ Zemi vůbec nepotřebujeme. Použitý relativistický vzorec pouze ukazuje, jak souvisí rychlosti $v_1$ a $v_2$ zjištené pozemšťany s rychlostí $u$ zjištěnou cestujícími na raketách.

A nyní pro tebe určitě zajímavá varianta, když se rakety vzdalují opačným směrem od Země rychlostí světla, tj. $v_1=v_2=c$. Co v takovém případě "uvidí" cestující na jedné z raket?
- že Země se vzdaluje rychlostí $c$
- že druhá raketa se vzdaluje rychlostí $u=c$
- že vzdálenost Země od druhé rakety je díky kontrakci délek nulová
- že na Zemi i na druhé raketě se zastavil čas

Offline

 

#40 03. 05. 2012 03:34

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ Praha505: (k příspěvku #38)
Abych pravdu řekl, já si ty vzorce nepamatuju takovým způsobem, že co je -t0- a co je -t-. Já jen vím, že čas ve všech soustavách, které se vůči mně pohybují, plyne pomaleji než můj (a že Lorentzův faktor je vždy větší nebo rovný jedné).

Ptáš se:

je dobře odpověď na otázku _ 2)    Na kosmické lodi, která letí rychlostí 0,8c trvá děj 3 minuty. Jak dlouho trvá tento děj  z pohledu pozorovatele na Zemi? děj trvá 5 minut?

Následující formulace by asi byla jednoznačnější:
Na kosmické lodi, která letí rychlostí 0,8c vůči Zemi, trvá děj 3 minuty místního času. Jak dlouho trvá tento děj  z pohledu pozorovatele na Zemi? (děj trvá 5 minut)

Offline

 

#41 03. 05. 2012 17:38 — Editoval Praha505 (03. 05. 2012 17:41)

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

Představ si například, že od Země se vzdaluje raketa A rychlostí . Touto rychlostí se také vzdaluje Země od rakety, proto lze mluvit o  jako o vzájemné rychlosti Země a rakety A. Dále mějme druhou raketu B, která se od Země vzdaluje rychlostí , ale opačným směrem. Podobně tedy je  vzájemnou rychlostí Země a rakety B.
Podle pozemšťanů se tyto dvě rakety od sebe vzdalují rychlostí . Podle cestujících na raketě A se raketa B vzdaluje od rakety A rychlostí.


myslel jsem to tak, že já se stanu pozorovatelem a budu stát na Zemi. Poletím směrem DOPRAVA rychlostí $c$ a předemnou poletí raketa taky rychlostí $c$ a taky doprava.  A pokud se podívám na tu raketu, tak se mi bude zdát, jakoby stála ne? protože co ona uletí za dráhu, tak to uletím i já na Zemi.

Jinak vzájemná rychlost je tedy co? jakou rychlostí se objekt A vzdaluje nebo přibližuje od objektu B? Asi jsem si to spletl s rozdílem rychlostí, bral jsem to jako $c$ - $c$ = 0, takže se vzájemně pohybujeme rychlostí 0, ale vůči pozorovateli na Slunci se pohybujeme rychlostí $c$.
- Nejspíš nechápu tu vzájemnou rychlost :-)

EDIT: na internetu jsem před chvílí četl, že vzájemná rychlost je rozdíl obou rychlostí, tak nevím :-)


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#42 03. 05. 2012 17:51

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

Jinak okolo vzorečků, ve škole jsem přišel na to, jak to určovat. 

Úloha:

Kosmická loď prolétá Sluneční soustavou rychlostí 0,65c. Na Zemi probíhá určitý děj po dobu 15 minut. Jakou dobu trvání tohoto děje naměří pozorovatel  v kosmické lodi?    vzoreček bude$t=\frac{15}{\sqrt{1-\frac{(0,65)^{2}}{c^{2}}}}$



pokud na Zemi trvá děj 15 minut, a pozorovatel na Zemi bude chtít vědět, jak dlouho trvá ten děj  na raketě podle palubních hodin ,tak budupočítat následovně:
$t=15$   - protože poorovatel na Zemi naměří svůj čas a zajímá ho, jaký je čas v raketě, který je měřený podle jiných hodin
$t0=?$
a vzorec tedy bude $t0=15\cdot \sqrt{1-\frac{(0,65)^{2}}{c^{}}}$


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#43 03. 05. 2012 19:03

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Příspěvky: 869
Reputace:   62 
 

Re: dilatace času

Vezměme jednodušší případ:
Máme dvě kosmické lodi A a B.
Jedna z nich nehybně stojí (nevíme která - je to jedno) a ta druhá se pohybuje rychlostí 86.6 % rychlosti světla.
Na každé lodi je jeden astronaut. Ani jeden z nich neví jestli se se pohybuje právě jeho kosmická loď.
O kolik zestárne druhý astronaut z pohledu prvního (a obráceně)?


LibreOffice Verze: 7.6.6.3, Maxima 5.47.0 (SBCL)

Offline

 

#44 03. 05. 2012 19:38

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ Praha505:
Napsal jsi:

myslel jsem to tak, že já se stanu pozorovatelem a budu stát na Zemi. Poletím směrem DOPRAVA rychlostí $c$ a předemnou poletí raketa taky rychlostí $c$ a taky doprava.  A pokud se podívám na tu raketu, tak se mi bude zdát, jakoby stála ne? protože co ona uletí za dráhu, tak to uletím i já na Zemi.

Nemusí se ti zdát, jako by stála. $c$-$c$ nemusí být rovno nule. Proč taky, když může platit $c$+$c$=$c$?
Obávám se, že dokud nezačneme uvažovat o reálných rychlostech (v<c), tak se v úvahách dále nedostaneme.

K dalšímu:

Jinak vzájemná rychlost je tedy co?

Je to rychlost jednoho objektu vůči druhému. Tím slovem "vzájemná" jsem jen chtěl naznačit (zdůraznit), že nepotřebujeme žádného třetího pozorovatele na její změření.


K příspěvku #42:
Pokud probíhá určitý děj i měření doby trvání tohoto děje ve stejné soustavě, je vše jasné.
Pokud probíhá určitý děj v jedné soustavě a měření doby jeho trvání ve druhé soustavě, bude doba trvání tohoto děje (probíhajícího v první soustavě) naměřená hodinami ve druhé soustavě VĚTŠÍ (než doba naměřená v soustavě spojené s probíhajícím dějem).

Offline

 

#45 03. 05. 2012 20:11

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

A co toto? :
Na Zemi i v raketě začali ve stejný okamžik dva děje ( máme synchronizované hodiny v jednom momentě). Děj na Zemi  trvá děj 15 minut - naměří to pozorovatel na Zemi. poté chce pozorovatel na Zemi zjistit, jak dlouho trval tento děj v raketě podle palubních hodin. - bude to už menší hodnota?  nebo musím napsat, jak budou dlouho probíhat ten děj podle hodin pozorovatele na Zemi?


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#46 04. 05. 2012 02:19 — Editoval medvidek (10. 05. 2012 23:13)

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ Praha505:

Na Zemi i v raketě začali ve stejný okamžik dva děje ...

Současnost je také relativní. Zemákům se může zdát, že nějaká událost nastala zároveň na Zemi i na raketě, zatímco cestujícím na raketě se tyto dvě události mohou jevit jako nesoučasné. Ovšem současnost událostí, které nastaly ve stejném místě prostoru, je absolutní. Takovéto (soumístní) události se jeví jako současné pro všechny pozorovatele.

Aby se jednalo o absolutní současnost, oba pozorovatelé mohou spustit své stopky a nastartovat děj na Zemi i na raketě v okamžiku, kdy raketa míjí Zemi.

Pokud tento děj proběhne na Zemi za 15 minut pozemského času, pak ten samý děj proběhne na raketě za 15 minut palubního času. Je zde naprostá symetrie. Jak plyne i z Mákova příspěvku, nemá smyslu uvažovat o tom, kdo je v pohybu a kdo stojí. Oba jsou na tom stejně. Absolutní pohyb resp. klid nelze objektivně zjistit.

O dilataci času má cenu mluvit až když budeme chtít měřit trvání děje proběhnuvšího v jedné soustavě pomocí hodin umístěných v druhé soustavě.
A zase je zde symetrie:
- Pozorovatel na Zemi změří svými stopkami dobu trvání děje probíhajícího na raketě. V důsledku dilatace času zjistí dobu gama-krát větší než 15 minut.
- Pozorovatel na raketě změří svými stopkami dobu trvání děje probíhajícího na Zemi. V důsledku dilatace času zjistí dobu gama-krát větší než 15 minut.

Upřesnění:
gama = Lorentzův faktor

Offline

 

#47 04. 05. 2012 15:56 — Editoval Praha505 (10. 05. 2012 18:35)

Praha505
Příspěvky: 362
Reputace:   
 

Re: dilatace času

gama - je Lorentzův faktor?

každý pozorovatel může usoudit, že do budoucna cestuje vždy ten druhý pozorovatel, ale do budoucna bude cestovat pouze ten, který pocítí zrychlení ne?


A zase je zde symetrie:
- Pozorovatel na Zemi změří svými stopkami dobu trvání děje probíhajícího na raketě. V důsledku dilatace času zjistí dobu gama-krát větší než 15 minut.
- Pozorovatel na raketě změří svými stopkami dobu trvání děje probíhajícího na Zemi. V důsledku dilatace času zjistí dobu gama-krát větší než 15 minut.



nechápu, proč je to větší  než 15 minut. Snad pokud se na zemi prohlásím na pozorovatele v klidu, tak musím vědět, že raketa se vůči mě pohybuje tou rychlostí, takže na ní plyne čas pomaleji.   
   nebo to je myšleno tak, že děj podle palubních hodin trvá 15 minut a pozorovatel na Zemi vidí, že děj trval gama-krát déle než 15 minut?



asi ta druhá možnost ne?


Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Offline

 

#48 10. 05. 2012 18:40 Příspěvek uživatele Praha505 byl skryt uživatelem Praha505. Důvod: .

#49 10. 05. 2012 23:11

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: dilatace času

↑ Praha505:
Ano, gama měl být Lorentzův faktor. Doplním to tam.

Ptáš se:

každý pozorovatel může usoudit, že do budoucna cestuje vždy ten druhý pozorovatel, ale do budoucna bude cestovat pouze ten, který pocítí zrychlení ne?

Pokud tomu dotazu rozumím, tak ano. Bylo by to jednoznačnější, kdybychom věděli, že na začátku a na konci cestování byli oba cestovatelé vzájemně v klidu, nejlépe na stejném místě. Pak by tito cestovatelé mohli říct, že do budoucnosti se dostal ten, jehož hodiny ukázaly po skončení cestování více. Je jasné, že alespoň jeden z cestovatelů musel pociťovat během cesty zrychlení, jinak by zůstali oba po celou dobu vůči sobě v klidu. Pokud by oba cestovatelé zrychlovali stejně (při vzájemném vzdalování i přibližování), byla by situace naprosto symetrická a ke vzájemnému časovému posuvu by nedošlo.

O paradoxu dvojčat (a o pocitu zrychlení jednoho z nich) bylo psáno např. zde:
Jiří Langer
Fórum Aldebaran
Toto fórum (MatWeb)


K poslední otázce:
Ano, ta druhá možnost je ok. Ale podle mne je v pořádku i to, co máš před tím.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson