Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 03. 12. 2013 23:37

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Dělení mnohočlenů dvojšlenem...

Zdravím v tématu, opravila jsem TeX u ↑↑ dagi: - příště, prosím, píš do nového tématu viz pravidla- div, že kolega vanok téma objevil.

K odkazu od kolegy přidám odkazy skoro 7 let staré - funguji ještě :-)

Jak doporučuje kolega - vybav si, jak dělíš bez kalkulačky čísla:
  142:12=11
-12
------
  22
-12
----
10

Atd. (není pořádně vidět, jak je posunuto). Problém je v tom, že zde v ČR jsem viděla, že dělení čísel se učí tak, že nesmíte zapisovat "minus mezinásobky", ale rovnou odečet. Tak se to potom špatně představuje.

Pokud nepomůže, tak si ještě založ nové téma. Děkuji.

#27 04. 12. 2013 00:02

dagi
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: Děkuji, za laskavost - pomohlo mi to a  odkaz (starý skoro 7 let ) je výborný!!   
Je skutečně pravda, že naši učitelé  zkracují veškeré matematické zápisy (třeba zrovna ty u dělení mnohočlenů) a pak když tomu žák jaksepatří nerozumí, ze zkráceného zápisu si postup neodvodí.  DÍKY ! D.♥

#28 04. 12. 2013 09:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ dagi:

děkuji za hlášení, téma opět označím za vyřešené a uložím do archivu :-)

Mne to hodně let zpět velmi překvapilo - kolegyně poprosila vysvětlit synovi dělení velkých čísel bez kalkulačky a pravě bylo zakázáno zapisovat "minus mezinásobek" do sloupečku výpočtu, ale odečíst v hlavě a jen zapsat výsledek (no samozřejmě zde bylo nejvíce chyb). Vůbec jsem nepochopila účel takového zkracování. Jednoduše - každý pes jiná ves.

Zápatí