Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím...
Prosil bych o pomoc s vyřešením následující goniometrické rovnice:
5*(sin(x))^2 - cos(3x) = 0
Můj pokus:
Výraz (sin(x))^2 jsem si přepsal pomocí goniometrické jednotky na 1 - (cos(x))^2,
výraz cos(3x) podle součtového vzorce cos(x+2x) = cos(x)*cos(2x) - sin(x)*sin(2x).
Po dalších úpravách, s využitím vzorců pro goniometrické funkce dvojnásobného argumentu, jsem došel k rovnici 3. stupně
-4*(cos(x))^3 - 5*(cos(x))^2 + 3*cos(x) +5 =0.
Jak řešit dál mě už ale nenapadá. Případně existuje (jakože pravděpodobně ano) nějaký jiný postup řešení původní rovnice?
Předem díky za jakoukoliv pomoc.
Čau,
je to produkt nějakého příkladu.
Původním zadáním je vyšetřit průběh funkce y=5*(sin(x))^2 - cos(3x).
A při hledání průsečíků grafu s osou x to právě vede na onu goniometrickou rovnici.
Když jsem hledal intervaly monotónnosti a extrémy, tak to taky vycházelo strašně hnusně, takže jsem to pak ve výsledku musel nějak zaokrouhlovat, ale tam se mně ta první derivace položená nule podařila aspoň rozložit na součin a nějak dopočítat.
Ale tady to už nějak nejde:-) Stejně tak při hledání intervalů, kde je fce konvexní a konkávní.

↑ mal84:
No, je to zvláštní. Je zadání správné? Protože na běžný průběh funkce se mi to zdá příliš komplikované. Ledaže by bylo cílem procvičit nějaké numerické metody.
Taky mi to zadání přijde přinejmenším podivný.. Ale je určitě správně.
Doučuji jednu známou a právě tento příklad měli v rámci seminárky (na to, že studuje chemickou školu na VUT, tak se mně zdá ten příklad dost hnusnej, nic takového jsme nemuseli řešit ani v Matematické analýze na výšce).