Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 04. 2012 20:37

George5
Reputace:   

Induktance

Zdravím, chtěl bych se zeptat jak je to s induktancí cívky, protože někde se dočtu, že při tomto ději se nemění elektrická energie na tepelnou, ale elektrická na energii magnetického pole. Ale to magnetické pole vyvolané cívkou indukuje proud s opačnou polaritou a já nevím co se stane, když se potká (interferuje) proud ze zdroje a proud indukovaný? Doted jsem měl představu, že dojde právě k přeměně elektrické energie na tepelnou, ale to by odporovalo definici, takže nevím jak si představit co jiného se děje při té interferenci. Dík za odpovědi ;-)

#2 09. 04. 2012 21:23

brutalsnake
Zelenáč
Reputace:   

Re: Induktance

myslim, ze pri induktancii cievky sa rata s idealnou cievkou, kde sa zanedbava odpor cievky - a preto sa nic nemeni na teplo, a rata sa iba "ucinok proti", ktory je vyvolany tou cievkou(myslim, ze je to lenzov zakon). A tento "ucinok proti smeru" je induktancia s jednotkou ohm. Dufam, ze je to dostatocne..

#3 13. 04. 2012 18:31

George5
Reputace:   

Re: Induktance

Omlouvám se možná za nepřesnou formulaci, ;-) ale myslel jsem to tak, kam se "ztratí" ta energie když se potká proud a proud s opačnou polaritou (Lenzuv zákon)? Když ne do energie tepelné tak kam teda?

Zápatí