Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 04. 2012 19:05

pocahontas193
Zelenáč
Reputace:   

Zatavená kapilára ponořena do rtuti

Ahojky, příkladů s kapilárami jsem tady pár  našla, ale nic mi nepomohly. Můj příklad je, že kapilára o vnitřním poloměru r, délky l na jednom konci zatavíme. Pak ji vodorovně ponoříme do rtuti tak, že v ní vzduch zůstane. Jaká je délka L sloupce vzduchu v kapiláře, je-li ponořena do hloubky h? Povrchové napětí rtuti je 0,49 N/m. Zatím mi stačil vzoreček, že $h=\frac{2\sigma \cos \nu }{r\cdot g\cdot \varrho }$
ale teď nevím, co s těmi l a L. Předem děkuji za napovězení, které vzorečky použít :)

#2 12. 04. 2012 18:35

Mikoň
Zelenáč
Reputace:   

Re: Zatavená kapilára ponořena do rtuti

Ahoj, já jen tak spíše uvažuji, ale nemůže být l=L? Nebo se objem toho vzduchu zmenší? Ale s jednou hodnotou toho asi úplně moc vypočítat konkrétně nepůjde...

#3 12. 04. 2012 19:39

pocahontas193
Zelenáč
Reputace:   

↑ Mikoň:
no mi šlo jen o vzorečky.. ale jinak dám r=0,75 mm a l=20 cm a h=10 cm. a l se nerovna L. to L by mělo vyjit myslim 0,178 m, ale nevim, jak k tomu dojit...

#4 17. 04. 2012 15:21

pocahontas193
Zelenáč
Reputace:   

žádné ohlasy? prosím, za každý nápad budu velmi vděčná. opravdu nevím jak dál. mám spočítáno par příkladů, jen s tou zatavenou kapilárou, ale nevím co s tím povrchovým napetím atd...

Zápatí