Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, chtěla bych poradit s tímto příkladem. Pořád se v něm zamotávám a nemůžu se dopočítat k výsledku.
na přímce q : x=4+k, y=2, z= 1-k určete bod M, tak aby jeho vzdálenost od přímky p : x=3-2t, y=t, z=1, byla 4

Nevím, jestli je tohle optimální způsob, ale zdá se mi správný. Pro zjištění vzdálenosti přímek v prostoru využívám kolmé roviny a jejich průsečíky. Tak tedy:
Najdeme rovinu
, která je kolmá na přímku q a vede hledaným bodem M. Její normálový vektor je tedy směrový vektor přímky q:
. Jelikož nevím, kde přesně tuto rovinu vést, d zatím nevím.
Teď si najdu průsečíky této roviny s přímkami p i q: 
Teď vyjádřím body P a Q - průsečíky přímek s rovinou ró:![kopírovat do textarea $P[3-2(1+\frac{d}{2}); 1+\frac{d}{2};1]\\
Q[4-\frac{d+3}{2};2;1+\frac{d+3}{2}]$](/mathtex/ff/ff1dc86a5665a7dbed80377573898446.gif)
A teď řeším rovnici, aby vzdálenost P a Q byla 4. Vyjde nějaké d a pomocí něj vypočtu bod Q, což je vlastně hledaný bod M.
↑ Magicmaster:
Opsala jsem blbě zadání,... u přímky q je z= 2+k,... takže rovnice roviny bude x+z+d=0? :)

Nepočítal jsem to pro konkrétní hodnoty, ale mělo by to vyjít. Musíš si ale uvědomit, že pokud je to 2+k místo 1-k, pak i normálový vektor roviny je (1;0;1) místo (1;0;-1) a opravit vlastně všechny rovnice pod tím :)
↑ Magicmaster:↑ Magicmaster:
jj, to jsem udělala... ale právě se vůbec nemůžu dopočítat k výsledku.. tak už fakt nevím :-/

Mně vyšlo, že:
. Odtud
.
Tohle dosadíme do rovnice:
(Velikost vektoru) - viz W|A. Mělo by to vyjít 
Stránky: 1