Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Negujte tvrzení: Každý pravoúhlý trojúhelník má jednu stranu větší než ostatní dvě.
Napsala jsem: Existuje alespon 1 pravoúhly tojuhelnik, pro kt. plati, že žadna jeho strana neni vetsi nez ostatni dve.
Nevim jestli je to uplne presne.
To tvrzení je zapsané dost vágně. Jestli je to přesný přepis zadání, tak je to zadání dost nefér. Abych to upřesnil, co to například znamená:
"jednu stranu větší než ostatní dvě." ??
Myslí se tím právě jednu, alespoň jednu nebo nejvýše jednu? K negaci je to potřeba. Co znamená:
"větší než ostatní dvě." ??
To jako znamená větší než každá z těch dvou nebo vetší než součet jejich délek nebo jak?
Takže nezbývá, než si hodit korunou, jaké to tvrzení asi má význam. Já si zvolím tento:
Pro každý pravoúhlý trojúhelník platí, že délka právě jedné jeho strany je větší než součet délek ostatních dvou.
Negace potom zní:
Existuje (alespoň jeden) pravoúhlý trojúhelník takový, že délka žádné strany není větší než součet zbývajících dvou nebo alespoň pro dvě strany platí, že délka každé z nich je větší než součet délek zbývajících dvou.
Jo, je to hodně krkolomné. Pro ostatní možné výklad to tolik složité není
Mohu se zeptat odkud pochází ono zadání? Úplnou náhodou jsem na něj narazil dnes v orientačním testu, ktery mi poslal jeden student, kterého mám začít doučovat matiku...
Taky tady mám zadání ohledně rozdílu mezi matematickou definicí a větou. Hm, to už nebude náhoda, asi jsme narazili na stejný test...