Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer přeji,
dostal jsem ukol: Z kruhového polotovaru o poloměru r, kde r = 65 máme vystřihnout rovnoramenný trojúhelník maximálního obsahu. Určete strany, výšku a obsah tohoto trojúhelníka.
Tak jsem si vypočítal obsah kruhu, ale pote jak jsem přemýšlel tak jsem na nic nemohl přijit. Mohl by mi nekdo poradit jak mam dale postupovat???
Děkuji
Dobrý večer,
tyto úlohy se řeší nalezením extrémů příslušné funkce - v tomto případě tato funkce bude vzorec pro vypočítání obsahu trojúhelníka. Jediný problém je to, že hodnoty té funkce závisí na dvou proměnných (nejspíše výška a základna), takže je třeba si nakreslit obrázek a jednu z těchto vzdáleností vyjádřit pomocí druhé a dosadit zpátky. Tím vyjde obyčejná funkce jedné proměnné, kterou je možno derivovat a tím nalézt její extrémy.
↑ Alfanik:
Dobrý den,
nejprve rozbor situace (viz. obrázek):
Vyjdeme z věty o středových a obvodových úhlech, příslušejících danému oblouku kružnice:
-
je polovina obvodového úhlu 
-
je polovina středového úhlu
-
je polovina délky základny hledaného trojúhelníku
-
je polovina délky ramena hledaného trojúhelníku
-
je výška na základnu hledaného trojúhelníku
-
je poloměr kružnice
Vzorce:

Plocha trojúhelníku: 
Tuto funkci zderivujeme a nalezneme její maximum (proměnná je x, r je konstanta):
Výsledek je docela zajímavý, ale určitě ne překvapivý... :)
Stránky: 1