Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám příklad se zadáním: Lineární forma w:
->R je dána maticí w=(-1, 5, -1) v bázi e=(2, 2, 0; 2, 1, 1; 0, 1, 2;). Najděte matici w´ formy w v bázi e´=(2, 8, 8; 2, 8, 5; 6, 6, 0;). Mohl by mě to prosím někdo rozepsat i s drobným komentářem jak na to? Díky moc.
P.S.: matice = (řadek; řádek2; řádek 3;)
Ahoj.
Máme bazi
,
. Označme
bazi k ní duální, tedy takovou, že
, kde
je Kroneckerovo delta. Máme tedy formu
, kde 
Druhá baze prostoru
je (preznacim)
.
Bazi k ní duální označím
. Zavedeme matici přechodu mezi bazemi
a
předpisem
.
Je
, proto
, tedy se (!edit: správně má být místo slov kurzívou 'vektory duální baze') souřadnice formy transformují stejně jako souřadnice vektoru a opačně než vektory baze.
, odkud
,
kde
jsou souřadnice formy
vzhledem k dualni bazi
. Vidíme tedy, že se souřadnice formy transformují opačně než souřadnice vektorů a stejně jako bazové vektory.
Teď už jen spočítat matici přechodu a použít závěr odvození.
Edit: Pokud jste si zavedli matici přechodu opačně, nevadí, pořád platí, že se bazové vektory transformují stejně jako souřadnice formy.
edit: chtela jsem psat tucne prvky
a prvky jeho dualu, ale nevim jak na recka tucna pismena.
další edit: až teď jsem si všimla, že jsem slovně napsala něco jiného než jsem chtěla (kurzíva)
↑ Andrejka3:
Aha. Děkuji za odvození. Ale tohle je na mě moc těžké a nepochopitelné. Byla by si tak hodná a ukázala mě, jak prakticky spočítat tento příklad? Moc díky.
↑ chef06:
Dobře.
Všude využívám Einstein sumační konvenci - přes indexy, které jsou křížem sčítám od jedné do tří v tomto případě. Řádkový index matice mám nahoře a sloupcový dole. Pak,
Má definice matice přechodu:
lze slovně vyjádřit: i-tý sloupec matice přechodu je tvořen souřadnicemi i-tého vektoru báze
rozloženého v bazi
, tedy například je
. Složky matice chci dopočítat - to můžu, když dosadím za vektory bazí jejich vyjádření v kanonické bazi (vše nyní vyjadřuji složkově vůči kanonické bazi), dostanu rovnici pro souřadnice matice přechodu (vzhl. ke kan. b.):
Upravíme na soustavu s pravou stranou:
.
Protože to budeme počítat třikrát, můžeme si ušetřit práci a psát všechny tři soustavy najednou:
.
Gauss eliminační metodou upravuješ obě strany zároveň, stejně. Pokud dostaneš vlevo jednotkovou matici, pak vpravo máš právě tu hledanou matici přechodu,
.
Když si to rozmyslíš, je to totéž co spočítat:
.
Pak souřadnice formy přenásobíš zprava touto maticí a je to hotové.
↑ Andrejka3:
Moc děkuji za ukázaný postup.
Tak teď jsem asi už hloupej já. Při výpočtu vlevo jednotkové matice mě vyšla vpravo matice (7/3, 10/3, 3; -4/3, -7/3 0; 14/3, 11/3, 0). Což se mě moc nezdá, ale počítal jsem to 4x už. Pokud vynásobím (-1, 5, -1) * tato matice, dostanu matici (-13.6667 -18.6667 -3.0000). Správný výsledek má být (9 6 9). Fakt neumím jen počítat nebo je tam chyba ještě někde jinde?
Díky
↑ Andrejka3:
Ještě jednou jsem si prošla odvození, ale myslím, že to je správně. Prosím, kdyby někdo z kolegů našel chybu, ať se ozve. Díky, A.
↑ Andrejka3:
Tak děkuji za pomoc. Já netvrdím, že ten výsledek, co mám v těch skriptech je zcela správně. Ale je "pěkný":-) Ještě jednou díky a zkusím hledat chybu sám:-)
Zdravím,
snad ještě se podívat do "originálu zadání" (159, úloha 7), zdá se, že se podařilo zaměnit sloupce a řádky u části úlohy - je tak?
↑ jelena:
Jéé, tady je někdo hodně ochotný a pozorný. Moc děkuji. I po přepočítání mě vyjde na pravé straně (-1 3 2; 2 -2 2; 2 4 -1) a po vynásobení vektorem (-1 5 -1) se dostanu k výsledku (9 -17 9). Tak ještě někde bude drobná chyba. Buď u mě, nebo ve výsledku.
↑ chef06:
Ahoj,
zkus to znova. Mě to vychází. V každém kroku můžeš provést kontrolu. Kontrolu, zda jsi skutečně dostal správnou matici přechodu.
Moje je:
.
edit: Díky, jeleno!
↑ Andrejka3:
Tak teď už je to v nejlepším pořádku. Upsal jsem se. Ale to jsem celý já. Díky za pomoc:-)
↑ chef06:, ↑ Andrejka3:
není za co, děkuji kolegyňce Andrejce3 za pečlivost a ochotu vysvětlovat a kontrolovat. Označím za vyřešené, zbytek témat označ, prosím, sám ↑ chef06:. Děkuji, zdravím.