Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám zadanou posloupnost: a měl bych jí převést na vzorec pro n-tý člen. Vůbec nevím jak na to. Napadlo mě vyčíslit si třeba tři první členy a pak zkoumat vlastnosti. Vždycky tam přibyde jeden člen s q na mocninu o jednu vyšší, než byla u předchozího členu... Ale nevím jak to zapsat
Pokud je následující člen:
Pak k-tý člen by mohl být:
Zdravím,
toto je úloha z Maturity - tak? Byla ještě opakovaně konzultována, pohledám odkaz. Mně se v tom jevilo ne úplně v pořádku zadání (nebo něco jiného se mi nezdálo), zkusím nahlásit do nevyřešených úloh, jestli by se někdo nepodíval a upřesnil.
Snad pomůže.
tak bude to geometrická postupnosť plus konštantná postupnosť
b sa určí ako riešenie rovnice
teda
c sa učí konkrétjnejšie ak je aj nejaká počiatočná podmienka ak nie je tak je každé c dobré
vždy platí pri takýchto diferenčných rovniciach, že ak je ,
tak , kde
je všeobecné riešenie rovnice
a c_n je jedno konkrétne riešenie pôvodnej rovnice
↑ jarrro:
Zdravím,
tady jsem to "rozvrtala" :-) Zde komplet zadání. Tak pokud by se podařilo kompletně opravit, bylo by dobře - s použitím nástrojů SŠ.
Moc děkuji.
↑ jelena:tak dá sa myslím aj na SŠ ukázať, že platí čo som písal v predchádzajúcom príspevku, lebo ak , tak
čo určite platí ak a možno aj pre iné f neviem teraz momentálne.
teda máme riešenie
a je tam podmienka
teda
↑ jarrro:
děkuji, já si to později promyslím. Teď nedoučuji, ani nepřipravuji na maturity, tak začínám ztrácet přehled, zda bych to snadno vysvětlila při přípravě, myslím, že ne.
Já bych nato šel přesně tak, jak naznačil Mythic
n=1... a1
n=2... q*a1 +4
n=3... q*(q*a1 +4) + 4= q^2*a1+4*q+4
n=4... q*(q^2*a1+4*q+4) + 4 = q^3*a1+4*q^2+4*q+4
n=5... q*(q^3*a1+4*q^2+4*q+4)+4 = q^4*a1+4*q^3+4*q^2+4*q+4
Takže ta posloupnost pro konkrétní "n" bude vypadat
Čili jak napsal Mák, akorád teda nevím, jestli ten zápis sumy se takto dá nechat pro k=0.
Jinak pokud ta tvoje posloupnost Jarro platí, samo tam nejde dosadit za q=1, ale jestli tam je jen podmínka a1=0, pak bys tam ten první člen q^(n-1)*a1 mohl normálně přidat a mělo by to fungovat. Teda ne pro q=1.
Teda snad...
↑ Mythic:
Ahoj, vhodné je zavést pomocnou posloupnost . Pak je
a
.
Nakonec lze získat výsledek jako zdenek1.
↑ zdenek1:↑ check_drummer:nie je to taký tvar ako môj,len s inými parametrami? moje c nemusí byť presne, ale závisí na ňom a tiež na q?
jarrro napsal(a):
a je tam podmienka
teda
Ty si tam prostě jen měl dát že podmínka je . Protože v zadání není, že by a1 bylo 0. Jinak to je úplně to stejné ve výsledku. Nebo jsem to možná nepochopil co jsi se snažil říct.
↑ peter_2+2:v zadaní je
↑ peter_2+2:áno v tom maturitnom v tomto vlákne nie