Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 04. 2012 20:18

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

cykloida, těžiště křivky

Zdravím, mám problém s dopočítáním x-ové souřadnice těžiště cykloidy vzniklé jedním otočením kružnice o poloměru a. Parametrizace křivky $x=\mathrm{a}(t-\sin t);\ y=\mathrm{a}(1-\cos t);\ t\in(0, 2\pi)$ a hustota $\varrho(x,y)=y$.
Je mi jasné, že ta souřadnice bude $\mathrm{a}\pi$, protože křivka i její hustota jsou v x-ovém směru kolem této souřadnice symetrické. Bohužel se ale k tomuto číslu nemohu dointegrovat.
Problémový integrál je tedy $x_\mathrm{T}=\frac{3\mathrm{a}\sqrt{x}}{32}\int_0^{2\pi}{(t-\sin t)(1-\cos t)^{\frac{3}{2}}\mathrm{d}t}$, případně $\int_0^{2\pi}{t(1-\cos t)^{\frac{3}{2}}\mathrm{d}t}$, protože $\int_0^{2\pi}{-\sin t(1-\cos t)^{\frac{3}{2}}\mathrm{d}t}=0$. Integrál by měl být sestavený správně, wolfram (nenabízející "step by step") dojde k očekávanému $\mathrm{a}\pi$.

Prosím tedy o nakopnutí, jakým směrem se vydat. Díky :)

• (téma jako vyřešené označil(a) skoroakvarista)

#2 23. 04. 2012 22:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: cykloida, těžiště křivky

Zdravím,

celé jsem nekontrolovala. Nepomůže rozepsat $\int{t(1-\cos t)^{\frac{3}{2}}\mathrm{d}t}=\int{t\(\sin^2\frac{t}{2}+\cos^2\frac{t}{2}-\(\cos^2 \frac{t}{2}-\sin^2 \frac{t}{2}\)\)^{\frac{3}{2}}\mathrm{d}t}=$

Pokud zadáš do Wolfram bez mezí - také neukazuje postup? Děkuji.

#3 23. 04. 2012 23:02

skoroakvarista

↑ jelena:
Bohužel nenabízí, to jsem zkoušel už dva dny zpátky. Děkuji za to rozepsání, zkusím se s tím popasovat, ikdyž to vypadá ještě o něco hůř než původní zápis.

#4 23. 04. 2012 23:10

skoroakvarista

↑ jelena:
Tak oprava, pro takto rozepsané už nabízí step by step a dokonce to v tom vidím už i já. Díky moc.

#5 23. 04. 2012 23:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ skoroakvarista:

není za co, ať dořešíš.

Zápatí