Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hodíme-li kostkou dvakrát, jaká je pravděpodobnost, že součet vržených čísel bude 6?
a) 1/36
b) 5/36
c) 1/6
d) 7/36
e) zadna z odpovedi
Nejdrive bych poprosil o vysvetleni jaky je rozdil v tom kdyz tady v priklade hazime kostkou dvakrat tudiz hodim kostkou jednou a po chvilce podruhe.. Je to stejne jako kdyz hodim najednou dvema kostkama ? nebo je to uplne neco jineho? Dokazal by mi to nekdo vysvetlit prosim?
Muj postup k tomuhle prikladu je ze jsem si vypsal vsechny kominace 51,42,33,15,24
5*1/6*1/6 = 5/36
poprosil bych o kontrolu.
↑ yurda:
Ahoj muj nazor je ten že je jedno jestli hazíš ty kostky najednou. Nebo po sobe.
A mslím si že by to mělo byt
prvni kostkou hodíš 1-5..a druhou musíš uz jen jedno číslo k tomu danymu číslu co si hodil první kostkou.
Takže vysledek maš spravně.
To podľa mňa z matematického hľadiska je to jedno.
Môj postup je taký že všetky možné hodené čisla na kostkách je 36 a potom treba ich súčet 1 a 4 a 4 a 1 som zarátal ako dve rôzne hody teda nájdeš všetky dvojice čo súčet je 6 a potom vydelíš 36.
Mne vychádzaju dvojice 1 a 5 , 2 a 4, 3 a 3, 4 a 2, 5 a 1 . 
↑ yurda: osobně si myslí že je jedno jestli hodis jednu kostku jednou a pak podruhy a sectes kolik padlo nebo hodis dvě kostky najednou a sectes kolik na nich padlo. A výpočet mas podle mne dobře, při prvním hodu je vyhovujucich 5 hodnot z 6 jelikož když padne 6 tak při druhým pokusu by musela padnout nula, a v dalším hodu je vyhovující jen 1 ze 6 možnosti , takže (5/6)*(1/6)