Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 11. 2008 15:26 — Editoval Jirda (02. 11. 2008 15:27)

Jirda
Místo: Karviná
Reputace:   

Dvojbrany

Zdravím,

využiju šance poprvé využít inteligenční potenciál tohoto fóra a vložím zde příklad, s kterým si nevím rady.

Vypoctete Au, au, fi a hodnoty x a y pro reaktancni obvod RC, jestlize frekvence je f = fm + 200 Hz.

Kdyby bylo zadáno R a C, bylo by to v pořádku, ale zde mě nenapadá, na čem stavět. Je mi jasné, že by se daly vztahy upravit tak, aby odpovídali nastavení f = fm + 200
ale to mi připadá zbytečné a proto by mě zajímalo, zda někoho nenapadné jiné, šikovnější řešení

Předem díky za komentáře.

Matematika je jednoduchá, záleží pouze na úhlu pohledu.

#2 02. 11. 2008 15:57

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

Re: Dvojbrany

↑ Jirda:

Ahoj.

Nevím, jestli to bude jenom můj probém, ale nějak nevim co se myslí, když se řekne Au,au,fm... Různé obory popisují veličiny různě. Chybí mi tu nějaké jasnější zadání. Jako jestli ten obvod je připojený na nějaké napětí nebo ne. Asi ano, když už tam vystupuje nějaká frkvence, takže je tam asi střídavé napětí. Ale i tak 80 procent věcí jenom hádám, takže netuším co je vlastně příklad.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#3 02. 11. 2008 16:13

Jirda
Místo: Karviná
Reputace:   

Re: Dvojbrany

↑ rughar:
Vychazim primo ze zadani z ucebnice elektrotechniky.

J eto klasicky dvojran, obvod s jednim zdrojem stridaveho napeti.

fm je mezni frekvence, x a y jsou souradnice pro komplexni charakteristiku, pricemz y je imaginarni

Au je napetove zesileni a au je napetovy zisk

Matematika je jednoduchá, záleží pouze na úhlu pohledu.

Zápatí