Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj
Potreboval by som pomoc s jedným príkladom. Podľa riešenia mi jeden výsledok nesedí, no vo svojom výpočte neviem nájsť chybu.
Zadanie: Štyri rezistory, zdroj napätia a ampérmeter tvoria obvod podľa schémy. Napätie na rezistore s elektrickým odporom R1 je 40 V a ampérmetrom prechádza prúd 2 A. Určte elektrický odpor R1 a R2 a prúd prechádzajúci rezistorom s odporom R2. Vnútorný odpor zdroja a ampérmetra zanedbajte.
Výsledky: R1 = 20 ohmov; R2 = 60 ohmov; I2 = 0,5 A
Moje riešenie: (nesedí mi R2)
Ďakujem.
(edit(byk7): přesunuju do fyzikální sekce)
Ahoj ↑ Qwerty0:,
je to už zopár rokov, čo som naposledy riešil Kirchhoffove zákony, čo bolo ešte na strednej škole. Ja by som ti poradil akurát to, aby si spravil skúšku správnosti a tak sa presvedčíš, či je tvoj výpočet správny alebo nie je.
Tou skúškou správnosti mám na mysli to, že existuje prvý a druhý Kirchhoffovov zákon, ktorý sa dá samozrejme vyjadriť aj vzorcom. My sme to takto kontrolovali na strednej škole vždy.
↑ Qwerty0:
Výpočet je OK, výpočet na nic nepotřebuješ.
musí platit , kde je celkový odpor
odpory a jsou paralelně, jejich společný odpor
tohle vypočítáš.
výpočet
musí platit
a současně napětí na paralelně zapojených odporech je stejné
Z těchto dvou rovnic vypočítáš