Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 04. 2012 19:13

Hory
Zelenáč
Reputace:   

Povrch jehlanu.

Dobrý den dostal jsem do matiky ůkol, sestroj povrch jehlanu. A bohužel hodinu kdy jsme probíraly toto učivo jsem chyběl. Děkuji za rady.

Zadání zní:

Sestroj síť pravidelného čtyřbokého jehlanu (sestroj velikost boční hrany)
a= 3cm v= 4cm

#2 29. 04. 2012 22:38

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Povrch jehlanu.

Zdravím,

máš sestrojit síť čtyřbokého jehlanu, síť (rozložený jehlan) vypadá tak. V zadání máš délku strany čtverce v podstavě jehlanu (a) a výšku jehlanu v. Potřebuješ pomoci pravoúhlého trojúhelníku určit ještě výšku trojúhelníků, co tvoří boční stěny - také viz obrázek.

Potom na papír sestrojíš čtverec o straně 3 cm, nad středem každé strany sestrojíš vypočtenou výšku a dostrojíš "boční" rovnoramenné trojúhelníky. Stačí tak? Děkuji.

#3 30. 04. 2012 06:58 — Editoval Honzc (30. 04. 2012 07:03)

Honzc
Reputace:   248 

↑ jelena:
Zdravím,
při konstrukci se přeci nic nepočítá (zkonstruovat přeponu pravoúhlého trojúhelníku snad zvládne)
↑ Hory:
Zkus to takhle

#4 30. 04. 2012 08:10

jelena
Jelena

↑ Honzc:

:-) děkuji, určitě se nepočítá, dokonce jsem o tom i opakovaně povídala. Úlohu jsem našla při úklidu, v názvu byl povrch, tak jsem se pořádně nevěnovala samotnému konstrukčnímu postupu. To se omlouvám.

Ještě vidím, že doporučení sestrojovat výšky nad každou stranou není úplně OK. Sestrojuje se výška jen nad jednou stranou a potom se sestrojí kružnice s poloměrem=rameno bočního trojúhelníku a na této kružnici se vyznačí délka strany a. Aby bylo třeba méně slepů po bočních stranách. Hodná dcera má vlastnoručně vyrobenou sadu takových prostorových modelů - pro nacvičování kreslení stínů.

Děkuji za opravu a odlétám přes Opavu, přec mám dnes svůj profesní svátek. Zdravím srdečně (i váženého bratra).

#5 30. 04. 2012 10:24

Honzc
Reputace:   248 

↑ jelena:
Pozdrav bratrovi vyřídím.
Já jsem asi slepý, ale vidím stejný počet slepů u tvé konstrukce i u mé (4)
Je sice pravda, že u takto zadaného jehlanu bude celková délka slepů u mne delší, ale to je jenom tím, jaký má jehlan rozměry. Při větší délce podstavné hrany a menší výšce by to bylo naopak.

#6 30. 04. 2012 10:48

jelena
Jelena

↑ Honzc:

děkuji :-) Strana a vláda nepovídala "Skládat pyramidy", ale "Kontrolovat tabulky" (to jsem měla v plánu na víkend, jen že to zas Hodná dcera povídala "Překládat materiály", tak kontrolovat dnes a zítra) a tak dokola.

Tak dobra, ne počet, ale technika zhotovení - potřebuješ takové záložky na slepování a pohledný vrchol a to se lépe zajistí, když je polotovar jako na obrázku ↑ jelena:. No uznej.

Jinak prý když budeme mít klobouk ve tvaru pyramidy, tak nás nebude bolet hlava (ani z tabulek, ani z pyramid). Měj se :-)

Zápatí