Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebuji zjistit kdy je funkce
konkavni/konvexni.
Urcil jsem si 2. derivaci:
Tu jsem porovnal s nulou a vysel mi inflexni bod -2.
Definicni obor f(x) je <-1;1>. Je k necemu dobry ten inflexni bod? Nebo se nepouziva kdyz je mimo Df?
Asymptoty grafu funkce
jsou obecně dvojího druhu:
1) As. v nevlastním bodě, tj. při
resp.
, takovou mají např. grafy funkcí
,
.
2) As. ve vlastním bodě, tj. při
resp.
, kde
je bod, v němž funkce má odpovídající jednostrannou limitu, která je nevlastní
(je rovna
nebo
). Rovnice takové as. pak je
. Příkladem je graf funkce
, mající pro
as. o rovnici
.
Pod tento případ spadá i situace, kdy uvažovaná nevlastní limita je oboustranná (graf funkce
pro
).
↑ petr_v:
Tady je na místě otázka, jak jste si asymptotu definovali: zpravidla se tím míní přímka, k níž se křívka - intuitivně řečeno - "limitně přimyká v nekonečné
vzdálenosti od počátku" - typický případ je hyperbola a její dvě asymptoty. Ale není problém pojmout asymptotu tak, že na podmínce "v nekonečné
vzdálenosti od počátku" nebudeme trvat. Tak např. funkce
není definována v bodě 0 , avšak má v tomto bodě limitu, jejíž hodnotou 1 můžeme tuto funkci v bodě 0 spojitě dodefinovat. Pak se můžeme starat o to,
zda graf takto dodefinované funkce
má v bodě 0 tečnu (zleva resp. zprava) a pokud zjistíme, že ano, prohlásíme ji za odpovídající asymptotu grafu
původní funkce
.
V případě
jde však o funkci definovanou a spojitou v uzavřeném intervalu
a proto bych i v jeho krajních
bodech hovořil spíše o tečnách než o asymptotách (odpovídající jednostranné derivace v krajních bodech jsou
, takže tyto tečny budou mít
rovnice
rep.
).
Ale podívej se do svých studijnéch materiálů, jak to pojímají Tví učitelé.
Stránky: 1