Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Vysvětlil by mi někdo jak je možné, že v trubici s jedním otevřeným a s jedním uzavřeným koncem se mohou tvořit stojaté vlny? Jak se ta zpětná vlna dostane zpět do trubice? vždyť by měla prostě vyletět ven...
↑ Honza90: Ahoj, možno objasní aj experiment v kap.2.5.1
http://web.svf.stuba.sk/kat/FYZ/fyzika_ … ustika.pdf
↑ pietro:
Tam není ale pořád alespoň náznakem vysvětlen princip, jakým to vzniká. Napadla mě analogie s provazem, který je na jedné straně uvolněný, ale težko se mi to aplikuje na vzduch...
↑ Honza90:Veď to ma prekvapilo tiež, citujem
Pri našom meraní bude fonendoskop slúžiť na sledovanie stojatých zvukových vĺn v trubici.Princíp merania je schematicky znázornený na obr. 2.4. K jednému koncu hrubšej sklenej trubice (o vonkajšom priemere napr. 3 až 4 cm) je priložený malý reproduktor (napr. telefónny) napájaný z tónového generátora.
A teraz.....
Zvukové vlnenie vychádzajúce z reproduktora sa šíri trubicou a interferuje s vlnením odrazeným od otvoreného konca trubice. Ten moment, že odraz zvuku nastáva aj na otvorenom konci trubice treba tu zvlášť zdôrazniť. (Situácia je podobná, ako pri otvorenej píšťale.)
Interferenciou pôvodnej a odrazenej vlny vznikne v trubici stojaté vlnenie.
Čiže vlnenie sa odrazí od voľného konca trubice.
Toto sa pozoruje .... Ako a prečo to tak vyzerá, to by možno mohlo sa namodelovať
vyskladaním vlnoplôch, priamych ako aj odrazených od trubice a za tým všetkým stojí....... Huygensov princíp. Ale to je dosť sýta robota...