Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Opět zdravím,
Mohl by mi prosím někdo pomoci s tímto příkladem?
Jaké množství dichromanu draselného o čistotě 96% budete potřebovat k oxidaci 15 ml 35% HCl.
Napsala jsem si rovnici a vyčíslila:
K2Cr2O7 + 6 HCl = 3Cl2 + Cr2O3 + 3H2O +K2O
poté jsem si vypočítala hmotnost 15 ml 35% HCl:
m= V* ρ
m= 15*1,19 = 17,85 g
Ale potom nevím, jak mám pokračovat.
Napadlo mě, si přepočítat kolik gramů by měla 100%HCl trojčlenkou:
17,85g....35%
6,25 g.....100%
a potom vypočítat látkové množství "n", n=m/M = 6,25/36,45= 0,17 mol
a z toho odvodit, že K2Cr2O7 bude mít 0,028 mol a potom už jen vypočítat hmotnost K2Cr2O7 podle vzorečku:
m=n*M = 0,028*294 = 8,23 g
Ale to je asi špatně, tak kdyby mi mohl prosím někdo poradit.
Děkuji
↑ Sydnney: Ahoj, celkom to sedí s mojim postupom..
na záver však ešte 8,23/0,96= 8,573 g ( viac nečistého 96% treba)
↑ Sydnney:
děkuji kolegovi Peterovi za velkou pomoc v sekci, nějak to vynechávám :-)
Jen ještě doplním, abys dodržovala standardní kroky za sebou:
a) reakce, vyčíslení reakce a určení stechiometrického poměru: s 1 mol dichromanu reaguje 6 mol HCL.
b) stanovení počtu mol HCl vstupujících do reakce: mám roztok (hmotnostní koncentrace, objem v ml), přepočtu na hmotnost roztoku, z toho určím hmotnost a počet mol HCl vstupující do reakce.
c) odvodím počet mol reagujícího dichromanu,
d) určím hmotnost dichromanu reagujícího v ideálu stechiometricky,
e) přepočtu hmotnost směsí, ve které takové množství dichromanu bylo obsaženo.
Aby jsi nic nevynechala, tak si zapiš reakci a zakreslí sloučeny, co vstupuji co reakce, do koleček - to bude výpočet čisté látky a okolo kolečka ještě udělej obdélník, to bude výpočet celé směsí.
V kolečku nejdřív napíšeš počty mol a hned k tomu doplníš přepočet na jednotky, ve kterých je úloha:
1 mol ..... 6 mol
a doplním přepočet na g (dolu už doplňuji konkrétní čísla v gramech z pomocných výpočtů)
1 mol*Mr... 6 mol*Mr
x g .......... 6,25g
A rovnou máme trojčlenku pro stechiometrické výpočty. Odsud dopočteš směs. Zdar přeji :-)
Dekuji za cele shrnuti, ja jsem se snazila postupovat podle techto kroku, ale zmatlo me, ze jsem vypocitala 35% HCl, kdyz v reakci je jakoby 100% HCl a pak jsem nevedela, z ceho mam vypocitat ty moly. Ted uz jsem si to snad ujasnila. Dekuji
Jeste se omlouvam, ze pisu bez diakritiky, pisu z mobilu.