Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Nazdar,
mám problém, kamarád potřebuje vytvořit vzorec, ale má k dispozici jen obrázek grafu, ze kterého by se daly odečíst hodnoty z os, průběh grafu není žádnou jednoduchou kvydratickou funkcí, je to křivé jak když hada ženeš. Otázkou je jestli existuje nějaký program do kterého vložím tyto hodnoty co mám k dispozici a ten mi vytvoří funkci.
Dík za každou radu
Zdravim,
prirovnani
je to křivé jak když hada ženeš
me fakt dostalo :D
No tvuj problem urcite pujde vyresit i nejak v excelu, vim, ze se tam da nejak mnozina bodu aproximovat funkci s vcelku slusnymi vysledky, ale bohuzel nevim presne kde. Jinak do wolframu staci zadat "fit" a nekolik bodu a dokaze je ruznymi zpusoby aproximovat
viz. Snad ti to pomuze.
EDIT: I kdyz jak se tak na to koukam, tak fit umi prolozit ty body jen kvadratickou funkci, wolfram na to urcite bude mit jeste nejakou vychytavku.
↑ pedro gonzales:
Zdravím, pokud máš v excelu graf, tak lze "přidat spojnici trendu" tobě asi bude nejlíp vyhovovat polynomialní. Dá se zobrazit i samotný předpis a jeho spolehlivost (jak moc odpovídá zadaným hodnotám).

díky moc, za obě rady, i když používám wolfram často, pokaždé mě překvapí :)
v tom excelu už jsem to myslím i jednou dělal, jen jsem si nemohl tak na rychlo vzpomenout