Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj učím se na příjmačky a mam problém s pokračováním v příkladu:![kopírovat do textarea $(2a - b)^{2} - (2b - a)^{2} = [(2a - b) - (2b - a)] * [(2a - b) + (2b - a)]=$](/mathtex/95/95c6228193aded43fb50a29f17ddd204.gif)
no a cemu nerozumim je jak vznikne vyraz

↑ Meglun:
Já k němu došla. Odstraň si ty kulaté závorky, v těch hranatých to pak půjde posčítat,![kopírovat do textarea $[2a-b-2b+a][2a...$](/mathtex/c7/c7a3003d897a2c6978c08041d937416a.gif)
↑ Dalsi Uzivatelske Jmeno:
mas pravdu ...moc dekuju. Stava se mi, ze nekdy nechapu lehke vypocty :-). Vyreseno
mam tu další 2, u kterých bych vám rád ukázal alespoň jakým způsobem jsem se je snažil vypočíst
1)
ja počítal

správné řešení má být:
2)
já počítal
správné řešení má být:

↑ Meglun:
Zdravím,
1) v té závorce dál vytkněte áčko i béčko... bude to pak jasnější?
2) ve vašem prvním kroku je nějaká podivnost. rovnou aplikujte vzorec a^2-b^2=(a+b)(a-b).
↑ teolog:
1) vytknout ze zavorky ? ja myslel ze musim vytknout z celeho výrazu včetně 
2) nemohu aplikovat vzorec rovnou, když se tím zbavím mocnin

↑ Meglun:
1) to ano, já myslel tu závorku, kterou máte na konci (a-b+bc^2-ac^2)
2) však to je cílem, ne? Při úpravě to rozložíte na součin, čímž se i mimojiné zbavíte mocnin (některých).
↑ teolog:
1) vypočítal jsem si spoustu příkladů na vytýkání na internetua všechny jsem spočítal, tohle mi prostě nejde vytknout a nevím jak na to :/ ... kouknu na to ještě k večeru.
↑ ignorant: hmm, tak tady mě nenapadlo přeskupit členy a hnedka by to bylo přehlednější a evidentní co udělat
2) u toho druhého zas nechápu jak autor dostal výraz který dostal (co udělal).
Ahoj, mam tu další příklad s kterým si nevím rady a tentokrát jde o 4tou mocninu:
O čtvrté mocnině u mnohočlenů jsem nasel akorát něco o binomické větě jinak vzorec jsem našel jen do 3tímocniny. Dal by se výraz upravit jako: 

↑ Meglun:
Zdravím, v druhém řádku jsi provedl nějakou nejasnou úpravu, možná cesta je tak, např:
Podaří se dokončit? A zakládej, prosím nové téma na nové úlohy. Děkuji.
no jednak nechapu jak se z výrazu
vzali opačné znaménka aby se zachovalo odečítání. Já bych to dělal tak, že
ale pak by mi vyšlo na začátku plus a to 
jinak cílem je zase dostat co nejmenší mocniny a když jsem pokračoval v počítání, tak mi vyšlo:

správný výsledek má znít:
no dobře ale pořád tam zůstává
a ne jen znamenko mínus....asi jsem hloupý, ale nechápu jak se z výrazu
tedy
stane
ta jednotka nekam zmizí a kdybych s ní násobyl jsou znaménka z5
↑ gogy27:
Zdravím,
takovou úpravu bys určitě nedělal, pokud bys neviděl výsledek. Když už, tak:
Může být? Děkuji.
Také velmi prosím o poznámku v tomto smyslu. Také děkuji.
↑ Meglun:
svou úpravu napíší do EDITu příspěvku č. 20 - splněno. Jinak, prosím, pokračujte s kolegou. Ať se podaří.